Tea Jarc: Edini incident na Kredarici je bil fizični napad name

N1 video 24. Avg 202118:54 > 25. Avg 2021 06:56 11 komentarjev
Janša in Hojs na Triglavu
N1

"Edini incident na Kredarici, ki se je zgodil, je bil fizični napad name in pa žalitve s strani Janeza Janše. Zato sprašujem, zakaj tako Hojs kot Janša nista obsodila fizičnega napada," je v oddaji N1 STUDIO ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu vprašanje zastavila Tea Jarc, aktivistka iz sindikata Mladi Plus. Kot je pojasnil minister, domnevnega fizičnega nasilja sam ni videl.

V oddaji N1 STUDIO sta se soočila Tea Jarc, aktivistka iz sindikata Mladi plus, in Aleš Hojs, minister za notranje zadeve. Od konca preteklega tedna še vedno namreč odmeva dogodek, ko so se pred domom na Kredarici naključno srečali skupina petkovih protestnikov in predsednik vlade Janez Janša, ki je bil tam s Hojsom.

Na družbenih omrežjih je nato zaokrožil posnetek srečanja, ki je sprožil različne odzive, od tega, da so protestniki med srečanjem pravilno ravnali, do takšnih, ki opozarjajo, da gre za nedopusten način in da bi se morali pogovarjati drugače. Jarc je sicer zanikala, da bi bila žaljiva, napovedala pa je tudi, da bo zaradi domnevno fizičnega nasilja policiji prijavila neznanega storilca.

Jarc: Zanima me citat besed, ki so bile grožnje ali napad

“Res me zanima konkreten citat mojih besed, ki so bile grožnje ali napad, ker nisem rekla popolnoma nič takega. Edini, ki je žalil, je bil Janez Janša, ki nas je vse označil kot osebe, ki so ušle iz Polja,” se je v oddaji N1 STUDIO spraševala Jarc. Po njenih besedah, je bil edini incident, ki se je zgodil na Kredarici, fizični napad nanjo in pa, tako Jarc, žalitve s strani Janše. “Ob tem se sprašujem, zakaj Hojs in Janša nista obsodila fizičnega napada name,” je poudarila.

“Ali gre morda zato, ker to odraža tudi politiko trenutne vlade? Mislim, da bi se več moralo govoriti o tem, kot pa o nekih žaljivih besedah, ki jih očitno Janša ni želel slišati, ker ponovno predstavljajo samo kritiko njegovega delovanja,” je še dodala aktivistka Jarc.

Minister zavrnil evakuacijo s helikopterjem

Minister Hojs se je na vprašanje, zakaj ni obsodil domnevno fizičnega napada zoper Jarc, odzval z besedami, da sam udarca ni videl.

“Moram reči, da nisem pričakoval, da me bodo v prostem času oziroma na dopustu, ko sem bil nenazadnje brez varnostnikov, doletele take neokusne oziroma žaljive besede. Spoštujem svobodo govora, vsakdo jo lahko izraža, kot hoče. Mislim pa, da je večina Slovencev sama ocenila incident tako, da kakšni dodatni komentarji niso potrebni,” je za N1 dejal Hojs, ki je med drugim tudi zavrnil namigovanja, da naj bi bila s premierjem Janšo z območja Kredarice evakuirana s helikopterjem.

Besede politikov imajo širši odmev

V studiu je bil gost tudi Klemen Grošelj, evropski poslanec iz vrst LMŠ. Prav predsednik te stranke Marjan Šarec je med drugim na Twitterju zapisal, da s tekmovanjem, kdo bo bolj obsodil Teo Jarc, pridobiva samo Janez Janša in “sateliti”. “Že 70 petkov se trudi enako. Greh, prinešen iz doline, ni v gorah nič manjši,” je zapisal Šarec.

Grošelj se je odzval z besedami, da zagovarja svobodo govora, a da se morajo vsi nosilci javnih funkcij zavedati, da imajo njihove besede bistveno širši odmev. “Ko se v državi uporablja diskurz kot je, ‘uživajte dokler lahko,’ ko so protestniki označeni za svinje, dokazano neonacisti za bisere, potem lahko pričakujemo žal tudi tovrstno komunikacijo in take vrste politični diskurz,” je za N1 izpostavil Grošelj.

Dodal je še, da ga žalosti, da imamo v Sloveniji tovrstno razpravo. “Želel bi si, da se Slovenija čim prej vrne v neke normalne okvirje in debate političnega diskurza,” je med drugim še dejal.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate spodaj: 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje