Tonin: NSi se lahko pogovarja in sodeluje z vsemi, razen z Levico

Slovenija 09. Jan 202216:10 > 16:58
BOBO

Na nedavnem posvetu Nove Slovenije pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 24. aprila, se je izkazalo dvoje. Da Nova Slovenija v ospredje spet postavlja izključevanje kakršnekoli možnosti sodelovanja z Levico in da sta se morala na štiri oči pogovoriti Matej Tonin in Ljudmila Novak.

Pred nedavnim so se člani Nove Slovenije pred startom v letošnjo volilno kampanjo sestali na zaprtem sestanku na Bledu. Po tem srečanju je med drugim jasno, da stranka zdaj v ospredje tudi formalno in deklarativno postavlja izključevanje kakršnekoli možnosti sodelovanja z Levico.

“Z vsemi ostalimi strankami smo pripravljeni na dialog,” za N1 pravi predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin. “Ne more pa Nova Slovenija sodelovati s strankami, katerih delovanje je v nasprotju s slovensko ustavo in v nasprotju z vrednotami slovenske osamosvojitve. Levica nas pelje nazaj v socializem, ki smo ga Slovenci na plebiscitu leta 1990 odločno zavrnili,” dodaja.

Ministri NSi: Vrtovec, Tonin in Cigler Kralj
Borut Živulović/BOBO

Na vprašanje, kaj so vsebinski razlogi za to še enkrat v zadnjem času poudarjeno stališče stranke, Tonin odgovarja: “Levica poziva k nacionalizaciji, k ukinitvi Slovenske vojske, poveličuje venezuelski totalitarni režim, med drugim pa nasprotuje tudi po naši oceni enemu ključnih zakonov tega mandata. To je sprememba zakona o dohodnini, ki bi ljudem prinesel višje neto plače, česar ne razumemo,” je še pojasnil Tonin.

Najbrž ni dvoma, da je izključevanje Levice treba razumeti tudi v luči pozicioniranja Nove Slovenije pred bližajočimi se volitvami. A obenem so tudi konsistentni. Nova Slovenija je namreč lani poleti skupaj s stranko SDS predlagala izredno sejo državnega zbora, “na kateri bi poslanci obravnavali program stranke Levica, ki po njihovem mnenju kaže na možnost protiustavnega delovanja.”

Levica: Saj tudi mi nočemo sodelovati z njimi

Te izredne seje državnega zbora o programu stranke Levica sicer nikoli ni bilo, ker je predsednik državnega zbora Igor Zorčič zavrnil, da bi jo sklical. Pri tem se je oprl na mnenje parlamentarne zakonodajno-pravne službe, ki je med drugim menila, da dosledno spoštovanje ustavne pravice do svobode združevanja in izražanja izključuje, da bi državni organi mimo ustavnih in zakonskih podlag izvajali nadzor nad programskimi vsebinami in delovanjem političnih strank.

Ne glede na to bo Nova Slovenija, pravi Matej Tonin, “delovala na način, da norosti Levice prepreči.”

Matej Tašner Vatovec
Denis Sadiković/N1

Vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec odgovarja: “Opozicijske stranke smo se ob podpisu sporazuma o povolilnem sodelovanju (KUL) zavezale, da ne bomo sodelovale s strankami, ki tvorijo ali podpirajo trenutno koalicijo in stranko SDS, kamor sodi tudi NSi. Delovanje Nove Slovenije je po naši oceni škodljivo, saj prinaša še več družbenega razslojevanja. Torej to, če NSi z nami ne želi sodelovati, za nas ni problem, saj tudi mi znotraj KUL ne bomo sodelovali z njimi. Kar pa se tiče očitkov o neustavnem delovanju, pa naj povem, da so težnje po prepovedi delovanja določenih političnih strank prisotne že dlje časa in povedo tudi, kdo je v resnici demokratičen in kdo ni.”

Zakaj se je Tonin pogovoril z Ljudmilo Novak?

V nedavnem javnem nastopu na Novi24, ki sodi v medijski steber blizu vladajoči SDS, je Matej Tonin povedal tudi, da so člani stranke pred bližajočimi se volitvami začeli poudarjati, da Novi Sloveniji nastopi njihove nekdanje predsednice in zdaj evropske poslanke Ljudmile Novak škodijo.

“Za osebne zamere v politiki ni prostora, z njo se bom pogovoril,” je še povedal Tonin.

Ljudmila Novak je v svojih intervjujih večkrat zelo neposredno izrazila svoje kritično mnenje do Janeza Janše.

Da sta se pogovorila, je Tonin za N1 potrdil. Ni pa želel razkriti, kaj sta se dogovorila.