Tožilci izbrali nove člane državnotožilskega sveta

Slovenija 24. Nov 202317:19 0 komentarjev
sodišče, sojenje
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Za nove člane državnotožilskega sveta so državni tožilci izvolili vrhovnega državnega tožilca Harija Furlana, višjo državno tožilko Nadjo Sovinc, okrožnega državnega tožilca Damirja Kusića in okrajnega državnega tožilca Ivana Pridigarja, so iz državnotožilskega sveta sporočili po današnji seji volilne komisije.

To je rezultat četrtkovih volitev, na katerih so se tožilci izrekali o kandidatih za nove člane državnotožilskega sveta v svojih vrstah, izbirali pa so med tožilci, ki nimajo vodstvenih položajev.

Poslanci pa so v četrtek z večino glasov za nove člane sveta na tajnem glasovanju izvolili izrednega profesorja na ljubljanski pravni fakulteti Sama Bardutzkyja, nekdanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, nekdanjo tožilko Vlasto Nussdorfer ter dolgoletnega vodjo okrožnega državnega tožilstva v Celju Ivana Žaberla.

Državnotožilski svet namreč sestavlja devet članov. Štiri člane izvolijo državni tožilci v svojih vrstah, enega člana imenuje minister za pravosodje, štiri člane pa izvoli DZ na predlog predsednice republike. Aktualnim članom šestletni mandat poteče 18. decembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!