Tri leta po odmevni peticiji bo predstavljen predlog zakona o evtanaziji

Slovenija 13. Okt 202110:56 > 12:19 3 komentarji
Roke
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Društvo Srebrna nit bo jutri predstavilo predlog zakona o evtanaziji, potem ko je peticijo za ureditev tega vprašanja pred tremi leti podpisalo več kot pet tisoč ljudi.

Društvo Srebrna nit – Združenje za dostojno starost je pripravilo predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Kot je zapisalo, je ta rezultat več kot triletnega “intenzivnega dela številnih strokovnjakov, združenih pod pobudo Andreja Pleterskega“. Predlog zakonskih rešitev bo predstavilo jutri.

V društvu so že leta 2019 objavili peticijo za ureditev pravne pomoči pri dokončanju življenja, ki jo je podpisalo več kot pet tisoč ljudi.

V pobudi za peticijo so zapisali, da ni več mogoče trditi, da v Sloveniji ni nikogar, ki bi v skrajni zdravstveni stiski prosil za zdravniško pomoč pri dokončanju življenja, odkar so to zahtevo javno izrekli Janko Pleterski, Alenka Čurin Janžekovič in Sanja Pertoci. “Ta in druga manj odmevna pričevanja pred njimi so le vrh ledene gore, kajti merjenja javnega mnenja so pokazala, da uzakonitev evtanazije v Sloveniji podpira veliko ljudi. Ta podpora pa ni imela javnega glasu, saj ustanove, ki bi morale spodbujati pluralno razpravo o tem vprašanju, tega niso počele. Tudi politične stranke so bile do zdaj na strani družbenega molka o evtanaziji,” so zapisali.

Po mnenju društva je dobra pravna ureditev pravice do pomoči pri dokončanju življenja ustreznejša od sedanje prepovedi takšne pomoči, saj je skladnejša z idealom varstva človekovega dostojanstva, poleg tega pa bi tudi smiselno dopolnila zakon o pacientovih pravicah, ki pacientu že daje odločilno besedo o poteku njegovega zdravljenja. Gre tudi za ustreznejšo uveljavitev načela spoštovanja osebne avtonomije, tveganje zlorab takšne pravice pa je, kot ocenjujejo, manjše od tveganja neznosnega in neustavljivega trpljenja in zlorab, ki lahko doletijo človeka brez te pravice.

Z željo urediti pravico do evtanazije ne nasprotujejo razvoju paliativne medicine, in to tudi ni njena alternativa, so še zapisali.

Pobudo za peticijo je podpisalo več kot sto vidnih posameznikov z različnih področij javnega življenja.

Na vprašanje, ali imajo tudi politično podporo, je predsednica Društva Srebrna nit Biserka Marolt Meden odgovorila, da gre za izključno civilno pobudo. “Zakon bomo vlagali s podporo državljanov, ne političnih strank. Ne želimo, da bi si katerakoli stranka prisvojila to pobudo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje