Tudi Portugalska podprla kandidaturo Slovenije za članico Varnostnega sveta

Slovenija 01. Feb 202315:22 0 komentarjev
Joao Gomes Cravinho, portugalski zunanji minister
PROFIMEDIA

Portugalska polno podpira slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

Predsednik vlade Robert Golob je danes sprejel portugalskega zunanjega ministra Joaa Gomesa Cravinha. Razpravljala sta predvsem o ohranitvi konkurenčnosti evropskih industrij. Zunanji minister pa je izrazil polno podporo Portugalske slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN, so sporočili s premierjevega urada.

Preberite še: Slovenija proti Belorusiji: zakaj bi bilo dobro, da Sloveniji uspe

Sogovornika sta se strinjala, da imata državi zelo sorodne poglede pri podpori prizadevanjem EU za ohranitev konkurenčnosti evropskih industrij. Dotaknila pa sta se tudi pomena obnovljivih virov energije in učinkovitosti črpanja evropskih sredstev.

S portugalskim ministrom se je že v torek sestala zunanja ministrica Tanja Fajon. Osrednji temi njunega pogovora sta bili krepitev gospodarskega sodelovanja med državama, zlasti investicij, in krepitev sodelovanja EU s sredozemsko regijo. Kot pomembno sta izpostavila tudi sodelovanje na področju obnovljivih virov energije.

Vodjo portugalske diplomacije je danes sprejela tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je odnose med slovenskim in portugalskim parlamentom označila za zelo dobre, a izpostavila potrebo po okrepitvi medsebojnega sodelovanja. V luči tega je Cravinho dejal, da bo v prihodnosti oblikovana skupina prijateljstva s Slovenijo v portugalskem parlamentu.

Spregovorila sta tudi o širitvi EU na države Zahodnega Balkana in se strinjala, da je perspektiva članstva za te države zelo pomembna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!