Tudi v Kranju bodo vrtci dražji: koliko več bodo morali plačevati starši?

Slovenija 02. Feb 202314:07 1 komentar
Vrtec Zelena jama, igrala, vrtec
Slika je simbolična (Foto_ Denis Sadiković/N1)

Tudi v Kranju se bodo zaradi višjih stroškov dela, materiala in živil podražili vrtci. V javnih vrtcih bodo cene v povprečju višje za 14 odstotkov. Ob tem so svetniki potrdili olajšavo za starše, ki odplačujejo stanovanjske kredite.

Kranjski mestni svetniki so na sredini seji potrdili podražitev cen vrtčevskih programov zaradi višjih stroškov dela, materiala in živil. V javnih vrtcih bodo cene v povprečju višje za 14 odstotkov, v zasebnih vrtcih s koncesijo pa za od 18 do 24 odstotkov.

Svetniki so potrdili tudi olajšavo za starše, ki odplačujejo stanovanjske kredite, tako da se staršem od 2. do vključno 6. dohodkovnega razreda pri osnovi za plačilo upošteva znižanje za en dohodkovni razred.

Razliko med ceno programa vrtca in plačili staršev za otroke s svojega območja krije občina. Kot je pojasnil župan Matjaž Rakovec, so vrtci največja postavka v občinskem proračunu. Zaradi podražitve se bo znesek v letošnjem letu povečal s 7,8 na 8,2 milijona evrov.

“Zavedamo se, da je draginja na pohodu in da je podražitev problematična za starše, po drugi strani pa imamo na občini vrsto investicij v vrtce, ki jih tekoča poraba ne sme bremeniti,” je izpostavil župan. Občina načrtuje štiri milijone evrov vredno rekonstrukcijo vrtca Sonček, ki se bo s treh oddelkov povečal na sedem.

Višje bodo tudi ekonomske cene storitev pomoči družini na domu, ki se bodo zvišala za 2,62 evra na 25,75 evra, vendar bo za uporabnike ostala nespremenjena. V občinskem proračunu je za subvencioniranje te storitve letos planiranih okoli 780.000 evrov, če bodo uspeli zaposliti 29 oskrbovalk.

Podražitev vrtcev so pred kratkim napovedale tudi mestne občine. Cene bodo dvignile za 14 do 17 odstotkov. Za ta korak so se odločili, ker vlada ni odgovorila na njihov poziv, da iz proračuna pokrije stroške povišanj plač v tem letu, zato bodo dvignili cene, saj nimajo sredstev za pokritje višjih stroškov delovanja. Ekonomske cene vrtcev je za 13,1-odstotka povišal tudi novomeški mestni svet. Pri tem je izjema vrtec Otočec, kjer bo zvišanje 10,9-odstotno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje