Vrtci v mestnih občinah bodo dražji: cene se bodo dvignile za 14 do 17 odstotkov

Slovenija 26. Jan 202313:18 > 20:37 11 komentarjev
MIZŠ: Vrtec in osnovne šole
Žiga Živulović jr./BOBO

Mestne občine bodo dvignile cene vrtcev za 14 do 17 odstotkov, so na seji skupščine združenju mestnih občin odločili župani. Za ta korak so se odločili, ker vlada ni odgovorila na njihov poziv, da iz proračuna pokrije stroške povišanj plač v tem letu, zato bodo dvignili cene, saj nimajo sredstev za pokritje višjih stroškov delovanja. Še isti dan je ekonomske cene vrtcev za 13,1-odstotka povišal novomeški mestni svet. Pri tem je izjema vrtec Otočec, kjer bo zvišanje 10,9-odstotno.

Kot ugotavljajo v Združenju mestnih občin Slovenije se prek povprečnine mestnim občinam namreč povrne zgolj 70 odstotkov stroškov za izvajanje zakonsko določenih nalog.

Trenutni sistem financiranja po njihovi oceni ne upošteva posebnega položaja mestnih občin. Ta med drugim ne upošteva, da imajo te občine večji nabor javnih storitev, ki jih mestne občine zagotavljajo tudi za širšo regijo, zaradi česar imajo večje število javnih uslužbencev.

“V primerih povišanja plač javnih uslužbencev nosijo tako mestne občine nesorazmerno večje finančno breme, ki se ne povrne preko povprečnine. Tak primer je tudi nedavni dogovor o povišanju plač pomočnicam vzgojiteljic v vrtcih, kjer mestne občine niso bile vključene v pogajanja, soočiti pa se morajo s finančnimi posledicami,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Mestni župani ugotavljajo, da vlada ni odgovorila na poziv združenja, da iz državnih sredstev pokrije stroške vseh povišanj plač, ki so oziroma bodo nastali po 1. januarju 2023. Ker mestne občine nimajo proračunskih sredstev za pokritje višjih stroškov delovanja vrtcev, se bodo cene vrtcev zvišale med 14 in 17 odstotki.

Novomeški mestni svetniki že povišali cene vrtcev

Novomeški mestni svet pa je ekonomske cene vrtcev povišal že na četrtkovi seji. Cene bodo višje za 13,1-odstotka, izjema je vrtec Otočec, kjer bo zvišanje 10,9-odstotno. Po besedah vodje občinskega urada za družbene dejavnosti Mete Retar Kramar so v ukrep prisiljeni zaradi zvišanja stroškov dela in energentov. Brez podpore pa je ostal predlog o imenovanju komisije za analizo podrtja strehe velodroma.

Kot je na seji še povedala Meta Retar Kramar, so cene vrtcev v novomeški občini nazadnje zvišali aprila 2021. Takratno nekaj manj kot petodstotno povišanje je bilo potrebno zaradi višjih stroškov dela, ki so bili posledica odločitev na državni ravni, tudi tokrat je podobno.

Skupaj z županom Gregorjem Macedonijem sta izrazila bojazen, da to ne bo edino zviševanje stroškov dela letos, saj je vlada napovedala reformo celotnega sistema plač v javnem sektorju.

Trije mestni svetniki iz vrst Solidarnosti, SD in Zveze za Dolenjsko so predlagali dopolnilo, po katerem bi občina omilila zvišanje cene vrtca za starše in prevzela večji del bremena od predlaganega (namesto 13,1-odstotka bi se cena za starše dvignila za 6,8 oz. 8,2 odstotka, odvisno od starostnega obdobja otroka), a so svetniki predlog zavrnili.

V posamičnih primerih bodo podražitve še višje

V posamičnih primerih bodo lahko podražitve še višje, saj so cene vrtcev v nekaterih mestnih občinah nespremenjene že več let. Po ocenah bo to za starše pomenilo v povprečju med devet in 12 odstotki višje plačilo, ki je sicer odvisno od skupnih družinskih prihodkov. Povišanja cen bodo obravnavali občinski oziroma mestni sveti, ponekod že v začetku februarja.

Na seji so župani obravnavali tudi izvajanje mehanizma CTN, ki zagotavlja evropska in državna sredstva mestnim občinam za projekte trajnostnega urbanega razvoja. Mehanizem CTN se je v finančnem obdobju 2014-2020 izkazal kot primer dobre prakse in se bo nadaljeval tudi v obdobju 2021-2027, ko bo za 12 mestnih občin na voljo približno 166 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Med drugimi zadevami so župani obravnavali področje digitalnega razvoja občin, kjer je bilo v letu 2022 vzpostavljeno dobro sodelovanje s službo vlade za digitalno preobrazbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje