Tudi v Slovenijo prihaja burger McPlant

Slovenija 02. Apr 202313:08 11 komentarjev
McPlant, veganski burger v McDonadsu
PROFIMEDIA

McDonalds bo do konca leta v svojo ponudbo tudi v Sloveniji vključil burger McPlant, ki je brez sestavin živalskega izvora.

Burger McPlant je McDonald’s razvil skupaj z ameriškim podjetjem Beyond Meat, ki proizvaja t. i. rastlinsko meso. McPlant je trenutno na voljo v Avstriji, Veliki Britaniji, Nemčiji, na Irskem, Portugalskem in Nizozemskem. Še letos bo na voljo tudi v Sloveniji, so nam odgovorili iz podjetja.

“Burger McPlant, ki je brez sestavin živalskega izvora in po katerem bodo lahko posegali tudi vegani, načrtujemo vpeljati v našo ponudbo proti koncu letošnjega leta, točnega datuma pa vam še ne moremo podati,” so odgovorili. Med glavnimi sestavinami so grahove beljakovine, repično in kokosovo olje, krompirjev škrob, riževe beljakovine, voda, arome in stabilizatorji.

Industrija t. i. rastlinskega mesa je v zadnjih letih v močnem vzponu. Kot smo pisali pred časom v članku Kaj bomo jedli v prihodnosti: granola iz čričkov in meso iz laboratorija, čez 20 do 30 let s takšno potrošnjo mesa, kot je trenutno značilna za severnoameriško in evropsko prehrano, naraščajočega prebivalstva ne bo mogoče prehraniti. Poleg tega strokovnjaki že več let opozarjajo, da mnogi v zahodnem svetu in tudi v Sloveniji pojedo več mesa, kot je priporočljivo z vidika zdrave prehrane.

V javnosti je vse več zavedanja, da je dobro zmanjšati porabo mesa, čemur sledi tudi industrija. Vse več podjetij tako proizvaja produkte iz rastlinskih beljakovin, ki so videti kot mesni izdelki, podoben pa je tudi okus. Eno bolj znanih je slovensko podjetje Juicy Marbles, v katerem so ustvarili celo brezmesni filet mignon. Več o podjetju smo pisali v članku CNN o slovenskem podjetju: Je to sveti gral brezmesnega zrezka? V Sloveniji deluje tudi podjetje Amaze Foods, ki prav tako ponuja rastlinsko meso.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje