Ujma porušila nekatere mostove: koliko jih bo treba zgraditi na novo?

Slovenija 07. Avg 202312:49 0 komentarjev
Škofja Loka-Gorenja vas
Škofja Loka-Gorenja vas (Foto: Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo)

Cestni nadzorniki in strokovnjaki za mostove bodo s podporo Slovenske vojske danes in jutri podrobneje pregledali vse mostove, kjer je to mogoče. Šele nato bo jasno, kateri mostovi so v dobrem stanju in kje bo potrebna sanacija ali morda nova gradnja. Na državnih cestah je po vremenski ujmi še vedno neprevoznih sedem mostov. Zaradi velike škode na prometni infrastrukturi bodo ustavljeni tudi vsi nenujni infrastrukturni projekti. Kateri, bo znano v roku enega tedna, je napovedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Katastrofalna vremenska ujma, ki je povzročila najhujše poplave v zgodovini samostojne Slovenije, je prizadela kar dve tretjini države. Črna na Koroškem in Dravograd sta zaradi podrtih mostov in neprevoznih cest še danes odrezana od sveta. Dostop do teh delov Koroške je mogoč le po makadamskih cestah, pa še to le za intervencijska vozila in nujne prevoze. Narasle vode pa so gromozansko škodo na prometni infrastrukturi pustile ne le na Koroškem in v Savinjski dolini, temveč tudi na Gorenjskem in ponekod drugod.

Na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga vodi Alenka Bratušek, s točnim podatkom o mostovih za motorni promet, ki so zaradi obsežnih poškodb po vodni ujmi neprevozni, še ne razpolagajo. Kot so pojasnili za N1, podatke na terenu še zbirajo, poleg tega do vseh poškodovanih mostov dostop še ni mogoč, ker so tudi vozišča cest do teh mostov tako poškodovana, da promet po njih ni dovoljen in so še vedno označene z zaporami. Zaradi visokih in kalnih voda tudi ni mogoče ugotoviti stanja temeljev opornikov, nekateri so tudi spodkopani, so dodali.

Po informacijah, ki jih ima ministrica, je bilo v nedeljo po Sloveniji neprevoznih še 75 odsekov cest, najslabše pa so razmere na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini. Ob tem apelira na ljudi, naj zaradi varnosti te podatke in oznake upoštevajo in se po neprevoznih cestah ne premikajo.

Na cestah, ki jih upravlja država, je po dosegljivih podatkih še vedno neprevoznih sedem mostov na ogroženih območjih, so za N1 povedali na ministrstvu. Neprevozen je most v Otiškem Vrhu med Otiškim Vrhom in Slovenj Gradcem. Še vedno sta neprevozna dva mostova čez Savinjo na odsekih Radmirje–Mozirje in Radmirje–Luče. Prav tako je še vedno neprevozen most na odseku Škofja Loka–Gorenja vas v Brodeh, vendar se na njem izvaja popravilo opornika, ki se bo malce zavleklo zaradi nevarnih pogojev za delo v nočnem času. Dela bodo končana danes, most pa bo odprt jutri, ker se mora beton strditi do ustrezne trdnosti, da lahko prevzame obremenitve prometa. Na ljubljanskem območju so še vedno neprevozni trije mostovi, in sicer v Domžalah, pri Dolu in v Zgornjih Stranjah, vsi čez Kamniško Bistrico. Za cesto proti Lučam in most na njej podatke še zbirajo.

Strokovnjaki bodo danes in jutri pregledali mostove po državi

Na ministrstvu so za N1 povedali, da bodo danes cestni nadzorniki in strokovnjaki za mostove s podporo Slovenske vojske začeli podrobne preglede vseh mostov, pripravili bodo tudi poročila o stanju vseh teh mostov. Najprej bodo na vrsti neprevozni mostovi, nato pa še vsi drugi. Na poročila o stanju vseh mostov bo treba počakati do jutri popoldne oziroma do srede zjutraj, napovedujejo na ministrstvu za promet.

Glavnina pregledov bo po navedbah ministrstva zaključena danes in jutri, vendar se ti ogledi nanašajo izključno na poškodovane mostove, ki so dosegljivi in do katerih se lahko dostopa. “Pregled mostov, ki so na cestah, ki so še vedno neprevozne, se bo izvajal, ko bo voda odtekla in ko se bodo reke vrnile v svoje struge in se toliko stabilizirale, da bodo pregledi mogoči in tudi varni, temelji opornikov pa dobro vidni,” pravijo na ministrstvu za infrastrukturo.

Alenka Bratušek
Ministrica Alenka Bratušek (Foto: Borut Živulović/BOBO)

V enem tednu bo znano, kateri projekti bodo zaustavljeni

Zaradi ogromno škode na infrastrukturi so se pristojni odločili, da se vsi nenujni infrastrukturni projekti do nadaljnjega ustavijo. Kot je včeraj sporočila ministrica, bodo vso gradbeno mehanizacijo in inženirske ekipe usmerili na področja, kjer morajo v tem trenutku najprej zagotoviti prevoznost infrastrukture.

Danes je Bratušek dejala, da še ni znano, kateri investicijski projekti bodo zaustavljeni. Napovedala je, da morajo Direkcija RS za infrastrukturo, Družba za avtoceste v RS in Slovenske železnice v enem tednu pripraviti predlog, da bo gradbena operativa skupaj z inženirskimi ekipami na voljo za najnujnejše ukrepe. “Verjamem, da vsi župani in tudi vsi prebivalci razumejo, da je na prvem mestu v tem trenutku pomoč prizadetim območjem,” je poudarila. “To so intervencijski ukrepi, v nadaljevanju pa nam je vsem jasno, da bo tudi sanacija po tej gromozanski naravni nesreči velika in bo v nadaljevanju naša prioriteta,” je dejala ministrica. Kot je pojasnila, se tudi prioritete na področju investicijskih projektov s to naravno nesrečo spreminjajo, in “vsi v Sloveniji bomo to morali razumeti”.

Danes se je Bratušek odločila, da si tudi sama ogleda, kakšne so razmere in kako potekajo najnujnejša dela. Spremljali so jo predstavniki Družbe za razvoj infrastrukture (DRI) ter predstavniki Gorenjske gradbene družbe, ki je koncesionar za vzdrževanje državnih cest na tem območju. Na poti iz Škofje Loke v Poljansko dolino si je najprej ogledala sanacijo poškodovanega mostu pri Brodeh. Na tem mestu poteka enosmeren obvoz po lokalni cesti Zminec–Gabrk. Kot je povedala ministrica, bo most na glavni regionalni cesti še danes ali pa najkasneje v torek saniran toliko, da bo vsaj polovično prevozen. “Najprej velika zahvala vsem, ki so pomagali ljudem, in kot pristojna ministrica za državno infrastrukturo tudi vsem našim koncesionarjem in gradbenim podjetjem, inženirjem in vsem, ki pri tem sodelujejo,” je izpostavila Bratušek in dodala, da je njihova prva skrb, da po vsej Sloveniji zagotovijo prevoznost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!