V Črni na Koroškem intervencijski štab, prihaja še 100 gasilcev in vojakov

Slovenija 07. Avg 202306:50 > 11:40 0 komentarjev
Cesta v Črno na Koroškem
Cesta v Črno na Koroškem. (Vir: Romana Lesjak/Facebook)

"Črna na Koroškem bo potrebovala veliko pridnih rok," je po katastrofalni ujmi, ki je opustošila (tudi) to koroško občino, dejala direktorica tamkajšnjega CUDV Dalja Pečovnik. Danes so vzpostavili intervencijski štab, na pomoč pa je prišlo še 100 vojakov in 100 gasilcev. Ponoči so morali zaradi grožnje plazu iz hiš evakuirati dve družini iz Pameč, v Dravogradu pa so že včeraj zaradi plazu izselili 255 ljudi. Mnoga podjetja ostajajo zaprta, neprevoznih je veliko koroških cest.

Dež je prenehal, pred zahodom pa smo v nedeljo videli še nekaj sončnih žarkov. Razsežnosti katastrofalne ujme, ki je prizadela praktično vso Slovenijo, bodo tako zares vidne šele v naslednjih dneh.

Med najhuje prizadetimi regijami je Koroška. Črna na Koroškem je bila vse do včeraj zvečer odrezana od sveta, po kopnem se do nje ni dalo priti. Pozitivna novica, ki je v nedeljo popoldan prišla od tam, je, da jim je uspelo vzpostaviti zasilno makadamsko pot iz Šoštanja, po kateri lahko dostopajo terenska in intervencijska vozila.

Direktorica CUDV Črna na Koroškem Dalja Pečovnik je za Radio Slovenija dejala: “Potrebovali bomo veliko pridnih rok in veliko pomoči. Skoraj ni hiše, ki ne bi bila zalita ali v blatu – prosimo za pomoč, potrebujemo pomoč. Dela bo namreč kar veliko, preden nam bo zadeve uspelo sanirati.” Dodala je, da upa, da bodo čim prej dobili signal, saj še vedno obstajajo večje težave s komunikacijo.

Danes so po informacijah črnjanske županje Romane Lesjak vzpostavili intervencijski štab, ki ga vodi poveljnik koroške gasilske regije Matjaž Gorenšek. V Črno je skupaj z devetimi drugimi gasilci prišel včeraj zvečer. Štab sestavljajo predstavniki civilne zaščite, medicinskega osebja, Gorske reševalne službe (GRS), gasilcev in drugi. Na poti je še 100 vojakov Slovenske vojske in 100 gasilcev v konvoju s severne Primorske.

V Črni, Žerjavu in Jazbini že imajo elektriko, medtem ko je v zaselkih Bistra, Koprivna in Topla še niso uspeli vzpostaviti. Poteka sanacija in urejanje strug Meže ter Javorskega potoka. Na terenu so ekipe z gradbeno mehanizacijo, saj je na cestah ogromno naplavin.

“Najprej bomo vključili domače prostovoljce, vse, ki želijo priti na pomoč iz drugih krajev, pa bomo obvestili v prihodnjih dneh, saj je treba poskrbeti za logistično podporo,” je poudarila županja Lesjak. Pomembno je, da dajo ljudje, ki so na poti čez Sleme, prednost konvoju gasilcem in drugim intervencijskim službam, je še poudarila. Zdravstvena enota je v tamkajšnjem zdravstvenem domu in deluje 24 ur na dan.

Težave s pomanjkanjem pitne vode

Prevaljski župan Matic Tasič je že včeraj za N1 opozoril, da največjo težavo pomeni pomanjkanje pitne vode. Vojsko so že zaprosili za dva pontonska mostova, na katera bi lahko tudi obesili vodovodne cevi. Zdaj vodo na več mestih zagotavljajo s cisternami.

Prav tako bodo poskušali danes zagotoviti več kemičnih stranišč, predvsem za ljudi v stanovanjskih blokih, po Tasičevih besedah se namreč bojijo morebitnih posledic trenutnih razmer tudi na splošnem zdravstvenem področju.

Tudi elektrike še nimajo povsod v občini, med drugim je poplavljena obrtna cona Lahovnikovo odrezana od prometnih povezav, odneslo je tudi novozgrajene kolesarske poti. Pačnikov oz. Leški most je zaprt tudi za pešce, saj se poseda, zato vse prosijo, da upoštevajo navodila. Na Prevaljah je danes sklicana tudi izredna seja občinskega sveta, na kateri bodo po županovih besedah svetnike seznanili s potekom dogodkov, ukrepi in načrti za naprej.

Še naprej so razmere zaostrene tudi drugod po Mežiški dolini. V Mežici so narasli vodotoki uničili vseh osem mostov, pogojno je eden prehoden, je povedal župan Mežice Mark Maze. Zemeljski plazovi še vedno ogrožajo nekaj hiš v občini, posledice na cestni in komunalni infrastrukturi pa so po njegovih besedah katastrofalne, prav tako v gospodarstvu. Župan upa, da jim bo čim prej uspelo vzpostaviti most do desne strani reke Meže, da bodo podjetja, med drugim Cablex-M in Ferolin, lahko poskušala reševati, “kar se še rešiti da”.

Uničenje po poplavah v Mežici
Uničenje po poplavah v Mežici. (Borut Živulović/BOBO)

Prioritete po besedah mežiškega župana ostajajo varovanje življenj in premoženja, zato nadalje spremljajo potencialne plazove, v teku so prizadevanja za vzpostavitev dobave električne energije, v občini ni vodooskrbe, pitno vodo zagotavljajo s pomočjo gasilcev in vojske, prav tako občanom zagotavljajo kruh in druge osnovne dobrine. Nekatere trgovine so še zaprte, a potekajo dela, da se čim prej odprejo.

Težave pri oskrbi z elektriko, ki so jih povzročile nedavne ujme, pa pristojne službe pospešeno odpravljajo. Oskrba je po podatkih Elektra Celje vse boljša tudi na Koroškem; na območju Raven je brez elektrike še 382 odjemalcev.

Nevarnost plazov

V nedeljo proti večeru sta morali po poročanju Radia Slovenija domove zapustiti tudi dve družini iz Pameč, saj območju grozi plaz. Tam so zato preventivno postavili pregrado.

Nevarnost plazu obstaja tudi v Dravogradu, kjer so morali včeraj evakuirati 255 ljudi. Danes bodo opravili ogled plaza z geomehanikom, ki bo podal oceno, kako postopati naprej. Še vedno je v občini ogromno zaprtih cestnih odsekov in odrezanih domačij, je na Facebooku opozoril župan občine Tone Preksavec. Povezave s Slovenj Gradcem, kjer je regijska bolnišnica, še vedno ni.

Jim je pa v Dravogradu uspelo vzpostaviti vodovodno omrežje, tako da težav s pitno vodo vsaj v tej obmejni občini nimajo.

Slaba prevoznost cest na Koroškem

Nekatere ceste v Mežiški dolini in drugod na Koroškem so še vedno neprevozne. Popolne zapore so med Mariborom in Dravogradom, Dravogradom in Slovenj Gradcem ter Ravnami na Koroškem in Dravogradom. Prav tako ni prevozna cesta od Mežice in Šoštanja proti Črni na Koroškem.

Cesta Zavodnje–Sleme–Črna na Koroškem je prevozna za intervencijska vozila, in to le do Spodnjega Javorja (približno en kilometer pred centrom Črne).

Cesta Mežica–Lom proti Prevaljam se uporablja za intervencijska vozila. Cesta Prevalje–Šentanel–Holmec je prevozna, ampak naj jo uporabljajo le tisti, ki točno poznajo pot in le v nujnih primerih, poroča portal Koroška čveka.

Podjetja pozivajo delavce, naj ostanejo na varnem

Številna podjetja na Koroškem v teh dneh prilagajajo proizvodnjo oziroma delavce pozivajo, naj ne hodijo na delo. Tab Mežica je zaposlenim sporočila, da jih bodo obvestili, kdaj bo spet varno in primerno, da pridejo v posamezne proizvodne obrate. Družba Tesnila GK s Prevalj bo kolektivni dopust podaljšala do torka, v skupini Sij pa delavce pozivajo, naj ostanejo na varnem, če ne morejo priti na delo.

TAB Mežica
Obvestilo na spletni strani Tab Mežica. (Posnetek zaslona)

Podjetje Cablex-M iz Mežice je svoje zaposlene obvestilo, da se kolektivni dopust zaradi alarmantnih razmer podaljšuje do preklica. V podjetju TRO s Prevalj pa so se odločili, da bodo zaradi nastalih razmer obratovali v okrnjenem obsegu predvidoma v eni izmeni, če bodo razmere dopuščale, je poročal Koroški radio Slovenj Gradec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!