Umrl ugleden znanstvenik pri Nasi in častni član Inženirske akademije Slovenije

Slovenija 15. Maj 202309:37 1 komentar
Dušan Petrač
Inženirska akademija Slovenije

Umrl je ugledni znanstvenik pri ameriški vesoljski agenciji Nasa, častni član Inženirske akademije Slovenije Dušan Petrač. O smrti dolgoletnega člana SDS je javnost v nedeljo obvestil predsednik stranke Janez Janša.

Petrač je bil fizik svetovnega slovesa in tudi prvi kandidat slovenskega rodu za polet v vesolje.

Od leta 1973 je neposredno sodeloval pri poskusih v breztežnostnem laboratoriju, pri poskusih z raketami, z vesoljskim taksijem in umetnimi sateliti.

Bil je mednarodno priznan strokovnjak na področju vesoljske tehnike, avtor mnogih znanstvenih publikacij in dejaven udeleženec številnih znanstvenih simpozijev. Bil je svetovalec Univerze Stanford, berlinske Freie Universitat, univerze v japonski Cukubi in ameriškega podjetja Lockheed Martin.

Njegove najzahtevnejše naloge so bile pri razvijanju in gradnji prvega infrardečega astronomskega satelita (IRAS), ki se je odlikoval z mnogimi prelomnimi odkritji. Petrač je prispeval rešitev za kontrolo infrardeče fokalne ravnine s 64 detektorji v štirih infrardečih valovnih pasovih. Uvedel je metodo za merjenje mase super-tekočega helija v breztežnosti.

Rodil se je 28. januarja 1932 v Kropi kot šesti otrok v delavski družini. Osnovno šolo je obiskoval v Kropi, Št. Vidu, nekaj mesecev tudi partizansko šolo. Kot dijak gimnazije v Kranju je maturiral leta 1951, nato je na ljubljanski univerzi študiral fiziko in matematiko. Leta 1956 je diplomiral iz fizike, nato od leta 1957 do leta 1963 opravljal delo profesorja na gimnaziji v Kranju.

Naključno srečanje mu je odprlo pot do študija v Los Angelesu

Naključno srečanje s kasnejšim predsednikom Univerze Kalifornija Davidom Saxonom med obiskom nekdanjega nacističnega taborišča Dachau mu je odprlo možnost podiplomskega študija v Los Angelesu, kjer je leta 1971 doktoriral iz fizike. Disertacija je obravnavala pojave v supertekočem heliju.

Zaposlil se je v laboratoriju za motorje na reaktivni pogon v kalifornijski Pasadeni, leta 1977 pa je pri Nasi postal višji znanstveni svetnik. V omenjenem laboratoriju je bil zaposlen do upokojitve leta 2012. Nasa mu je podelila naziv Ambasador Osončja.

Za zasluge pri vpeljavi kriogenike v vesolje je dobil medaljo Kurta Mendelssohna, med drugim pa je prejel tudi medaljo Nase za izredne zasluge. V Sloveniji je dobil naziv častnega senatorja mariborske univerze, bil je častni meščan Los Angelesa in Kranja. Bil je tudi častni član Inženirske akademije Slovenije.

Vselej je poudarjal, da je Slovenija ostala njegova domovina. V ZDA je odšel s soprogo Ireno, a se je pogosto vračal v Slovenijo in vedno poudarjal, da ga domovina ni pozabila. Veliko je sodeloval s Slovensko znanstveno fundacijo in društvom VTIS (V tujini izobraženi Slovenci).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje