Velika verjetnost stavke na upravnih enotah, ki se jim v sredo raje izognite

Slovenija 13. Nov 202314:35 > 17:27 7 komentarjev
Upravna enota Ljubljana, stavka
Upravna enota Ljubljana (Žiga Živulović jr./BOBO)

Napovedi reprezentativnih sindikatov javnega sektorja se uresničujejo, saj sta upravni enoti Ljubljana in Maribor za sredo že napovedali stavko. Pridružilo se jim bo še nekaj drugih upravnih enot. Katerih? In kaj bo to pomenilo za državljane?

Prejšnji teden so sindikati javnega sektorja napovedali stavko upravnih enot. Čeprav se bodo v torek še pogajali z vlado, vodja sindikata državnih organov Frančišek Verk ne pričakuje preboja. Priznava, da nekaj manevrskega prostora za dogovor sicer obstaja, a se mora zgoditi “neka bistvena sprememba”.

Verjetnost stavke v sredo na upravnih enotah je trenutno precejšnja.

Verk je sicer ministru Klemnu Boštjančiču, ki opravlja funkcijo ministra za javno upravo, kot pravi, podrobno že razložil težave na upravnih enotah. “Že več let opozarjamo na veliko obremenjenost zaposlenih na upravnih enotah, zlasti na oddelku za tujce, na pomanjkanje kadra, saj se nihče noče več prijaviti za referenta. Njegova plača je umeščena nižje od minimalne plače. Rekli so, da bo to uredil nov plačni sistem, a smo ugotovili, da se vsaj do 1. januarja 2025, ne bo zgodilo prav nič,” je pojasnil.

Kot ključne zahteve sindikata je Verk izpostavil zagotovitev ustreznega števila zaposlenih, da se lažje sanira upravni zaostanek, kjer je več kot 10.000 zadev na oddelku za tujce, in linearno povišanje plač za sedem plačnih razredov.

“Tako kot je vlada reševala slabe plače vojakov, pa policistov, lahko reši tudi slabe plače uslužbencev upravnih enot, pravosodnih policistov v zaporih in inšpektorjev,” je prepričan Verk, ki sicer močno dvomi, da bi jih vlada na torkovem sestanku uslišala.

Ob stavki le najnujnejše storitve

Z Upravnih enot Ljubljana (UE Ljubljana) in Maribor (UE Maribor) so danes že sporočili, da stavka pri njih v sredo bo.

V Ljubljani bodo med 8. in 19. uro stavkali zaposleni na lokacijah Tobačna ulica 5, Linhartova cesta 13 in na vseh krajevnih uradih Upravne enote Ljubljana. “V tem času bomo strankam zagotavljali najnujnejše storitve v skladu z zakonom,” so sporočili.

Tudi na Upravni enoti Maribor bodo izvedli celodnevno stavko zaradi, kot so zapisali, nevzdržnega stanja na upravnih enotah in drugih delih javnega sektorja, kjer se izvajajo storitve v neposrednem stiku s strankami. Dodali so, da so zaradi ignorance aktualne vlade prisiljeni zaostriti dialog. Stavkali bodo na sedežu upravne enote na Ulici heroja Staneta 1 ter v Prešernovi ulici 6 in na vseh krajevnih uradih.

Verk je dejal, da bodo poleg mariborske in ljubljanske zagotovo stavkale še upravne enote na Jesenicah, v Novi Gorici, Novem mestu, na Ptuju in v Rušah. Manjše upravne enote pa, tako Verk, naj ne bi stavkale. Kot je za N1 še dejal Verk, je vprašanje, ali bo stavka plačana, še v zraku. “Ampak ne glede na to, tudi če nam z neplačilom stavke zagrozijo na jutrišnjem sestanku, bomo stavko izvedli,” je odločen.

Ali bodo stavkovne aktivnosti še stopnjevali, Verk ni želel napovedovati. “Za zdaj smo napovedali enodnevno stavko in se bomo te napovedi držali,” je dejal.

Na upravnih enotah, kjer bo potekala stavka, bodo uslužbenci zagotavljali le najnujnejše storitve. Gre predvsem za storitve v zvezi s socialnimi zadevami oziroma s področja matičnih zadev. Kar pomeni, da v sredo, če ni res nujno, na uprave enote raje niti ne hodite.

Ključni razlog za stavko je zastoj pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja glede plačne reforme. Gre torej predvsem za plače, sindikati pa ob tem omenjajo tudi preobremenjenost zaposlenih na upravnih enotah, zlasti na oddelku za tujce.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je v sredo spomnil, da je vlada s sindikati javnega sektorja podpisala dogovor, s katerim se je zavezala, da bo zaključila pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij do konca junija 2023.

Če se pogajanja ne bodo nadaljevala, je Počivalšek za december napovedal še dodatno zaostritev sindikalnih aktivnosti.

Zahteve sindikatov so, da se z vlado uskladijo o vrednosti plačnih razredov v letu 2024 v višini inflacije v letu 2023. Prav tako naj se odpravijo nesorazmerja v plačah v višini šestih plačnih razredov glede na dogovorjene uvrstitve v letu 2018 in plačni sistem implementira do konca mandata te vlade, torej do junija 2025, vključno s tem, da najnižja plača ne bo več nižja od minimalne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje