Kadrovska stiska na oddelku za evidence tujcev: uradne ure bodo še naprej krajše

Slovenija 03. Nov 202316:17 > 18:35 0 komentarjev
Upravna enota Ljubljana
Foto: Stanko Gruden/STA

Uradni čas oddelka za evidence tujcev na Upravni enoti Ljubljana bo skrajšan do konca januarja. Ministrstvo za javno upravo je s podaljšanjem začasnega skrajšanja uradnih ur ugodilo prošnji oddelka, ki se bori s kadrovsko stisko.

Prošnjo za podaljšanje skrajšanega obsega uradnih ur na tem oddelku so na Upravni enoti Ljubljana podali, ker se soočajo s kadrovsko stisko, so pojasnili. Dodali so, da sprejmejo enako število strank, saj imajo v dopoldanskem času na okencih prisotnih več uradnikov.

Že pred časom so sicer dejali, da se na tem oddelku v zadnjih letih nenehno srečujejo s povečanim obsegom dela. Zaposleni so zato prekomerno obremenjeni, kar vodi do bolniških staležev ali odpovedi.

Opozarjajo, da dnevno dobijo preko 200 vlog na okencih oddelka za tujce, do 500 dokumentov na elektronskem poštnem predalu, 450 priporočenih pošiljk in 50 navadnih pošiljk. Pojasnjujejo, da uradniki zaostanke knjižijo v dopoldanskem in popoldanskem času ter ob sobotah.

“Prerazporeditve zaposlenih niso mogoče, saj so zaostanki zaradi preobremenjenosti v vseh sektorjih. Za odpravo zaostankov smo najeli tudi več študentov, vendar je študente treba dodatno uvajati in nadzirati, kar opravljajo isti zaposleni,” so dodali na upravni enoti.

Skrajšanje uradnih ur so sicer uvedli že s 1. avgustom, ker zaradi pomanjkanja zaposlenih v tem sektorju niso mogli več zagotavljati dvoizmenskega dela. Upravna enota Ljubljana pa je tudi edina upravna enota v državi, ki ima dvoizmensko delo.

Poslovanje Upravne enote Ljubljana bo v novembru sicer okrnjeno tudi zaradi uvedbe novega informacijskega sistema Krpan. Stranke zato obveščajo, da bo prišlo do večjih zamud pri reševanju vlog, podajanju informacij ter pridobivanju dokumentacije iz arhiva, so še sporočili iz ljubljanske upravne enote.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!