Upravno sodišče pritrdilo KPK: Aleksandra Pivec kršila zakon

Slovenija 22. Jun. 202111:17 > 12:361 komentar
Delite:
Aleksandra Pivec
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Upravno sodišče je zavrnilo tožbeni zahtevek nekdanje kmetijske ministrice Aleksandre Pivec o nastanitvi v Izoli in na Krasu v letih 2019 in 2020 ter pritrdilo ugotovitvam KPK.

Ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v postopku zoper nekdanjo kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec o nastanitvi v Izoli in na Krasu v letih 2019 in 2020 so pravnomočne. Upravno sodišče je namreč zavrnilo tožbeni zahtevek Pivec.

KPK je lani uvedla preiskavo zoper Aleksandro Pivec in izolskega župana Danila Markočiča. Pri takratni predsednici Desusa in ministrici je preiskovala dogodke v Izoli in na Krasu v letih 2019 in 2020, in sicer sume kršitev etike in integritete javnega sektorja ter sume kršitev prepovedi oziroma omejitev sprejemanja daril.

Komisija zaradi sprememb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki so začele veljati 17. novembra lani in so spremenile pogoje za javno objavo njenih ugotovitev, do dokončnega razpleta zadeve ni smela objaviti ugotovitev o konkretnem primeru, niti ni smela razkrivati dejanskega stanja, ki ga je ugotovila v postopku in je zapisano v ugotovitvah.

Sodbo upravnega sodišča je KPK prejela prejšnji teden in jo skupaj z ugotovitvami objavila na spletnih straneh. Sodba, kot so zapisali pri KPK, v celoti potrjuje pravilnost postopka, ki ga je KPK vodila v zvezi z Aleksandro Pivec, kot tudi pravilnost ugotovitev KPK o kršitvah zakona o integriteti in preprečevanju korupcije tako glede kršitve integritete kot kršitev določb v zvezi s prepovedjo in omejitvami pri sprejemanju daril v javnem sektorju.

KPK pravilno o integriteti

Sodišče je ugotovilo, da je KPK pravilno zapolnila pojem integritete in ugotovila ravnanje v nasprotju z integriteto, ki pomeni pričakovano delovanje in odgovornost javnih funkcionarjev in uslužbencev pri izvrševanju javne oblasti, funkcije, pooblastila ali druge pristojnosti za odločanje. Prav tako je pritrdilo odločitvi KPK, da je podana kršitev prepovedi in omejitev sprejemanja daril s tem, ko je obravnavana oseba sprejela korist za svoja družinska člana v obliki plačila hotelskih nočitev, so zapisali v sporočilu za javnost.

Komentari

Vaš komentar