Upravno sodišče zavrglo tožbo premierja Goloba zoper odločitev KPK

Slovenija 05. Apr 202412:17 > 14:27 0 komentarjev
KPK in Golob
Foto: BOBO

Upravno sodišče je zavrglo tožbo predsednika vlade Roberta Goloba zoper odločitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). KPK je namreč zavrnila Golobovo zahtevo za izločitev namestnika predsednika KPK Simona Savskega iz postopka preiskave domnevnih pritiskov predsednika vlade na zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve.

Upravno sodišče je v obrazložitvi poudarilo, da v upravnem sporu ni mogoče izpodbijati vsakega upravnega akta, ampak le tistega, ki po materialnem kriteriju vsebuje vsebinsko odločitev o materialnopravno določeni pravici, obveznosti ali pravni koristi tožeče stranke.

“Izpodbijani akt vsebinsko predstavlja zgolj procesno (postopkovno) odločitev in ne gre za dokončen upravni akt, s katerim se posega v tožnikov pravni položaj oz. s katerim se odloča o pravici, obveznosti ali pravni koristi posameznika ter tudi ne predstavlja dokončne odločitve v upravnem postopku in posledično ni akt, ki se lahko izpodbija v upravnem sporu,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Tako izpodbijani sklep o zavrnitvi tožnikove zahteve za izločitev namestnika predsednika KPK ne uživa samostojnega pravnega varstva, saj ni upravni akt, ki se lahko izpodbija v upravnem sporu. Zato je sodišče tožbo zavrglo kot nedovoljeno, ker v konkretni zadevi niso bile izpolnjene vse procesne predpostavke za vsebinsko obravnavo tožbe.

Odločitev sodišča še ni pravnomočna, zoper sklep je tako dovoljena še pritožba na vrhovno sodišče.

Zastopnik predsednika vlade, odvetnik Stojan Zdolšek, je za STA sporočil, da je bilo stališče KPK, da je zoper sklep o zavrnitvi zahteve za izločitev dovoljena tožba na upravno sodišče in da so tožbo vložili glede na pravni pouk, ki so ga prejeli. Upravno sodišče pa se s stališčem KPK, da je tožba dovoljena, ni strinjalo, je zapisal. “Ker gre za različna pravna naziranja, je primerno, da o zadevi sprejme stališče tudi vrhovno sodišče,” je še dodal.

KPK: Sodišče bi lahko sprejelo vsebinsko odločitev

Na vrhovno sodišče se bo pritožila tudi KPK, so sporočili. “Stališče komisije namreč je, da je z vidika zagotavljanja zakonitosti nadaljnjega postopka treba o tem dokončno odločiti v tej fazi, torej preden bi namestnik, za katerega obravnavana oseba – po oceni komisije neutemeljeno – zahteva izločitev, opravil kakršnakoli nadaljnja uradna dejanja v postopku,” so utemeljili svojo odločitev za pritožbo.

Prav tako se KPK ne strinja z odločitvijo upravnega sodišča, saj menijo, da so izpolnjeni vsi pogoji, da bi sodišče o tej zadevi sprejelo vsebinsko odločitev. “Upravno sodišče ni vsebinsko odločalo o tožbi, pač pa jo je zavrglo, ker je zavzelo stališče, da akt, zoper katerega je bila vložena tožba (sklep KPK o zavrnitvi zahteve za izločitev namestnika KPK iz konkretne zadeve), ni upravni akt, ki bi se lahko izpodbijal v upravnem sporu,” so zapisali.

Savski bo moral na zagovor k Šumiju
Simon Savski (Foto: Borut Živulovic/BOBO)

“Ne glede na to pa odločitev upravnega sodišča in v nadaljevanju vrhovnega sodišča v zvezi s pritožbo v tem trenutku ne spreminjata statusa samega postopka, saj je ta zaradi interesov predkazenskega postopka še vedno začasno prekinjen,” so še opozorili na KPK.

KPK je namreč zoper premierja Roberta Goloba novembra lani uvedla preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu.

Odvetnik predsednika vlade pa je zaradi domnevno spornega zapisa namestnika predsednika KPK Simona Savskega zahteval njegovo izločitev iz odločanja v tej zadevi. Savski je namreč na družbenih omrežjih komentiral postopek imenovanja generalnega direktorja policije Senada Jušića. A je KPK zahtevo za izločitev zavrnila, Golobov zagovornik pa se je s tožbo na to odločitev obrnil na upravno sodišče. To pa je v četrtek tožbo zavrglo.

KPK je sicer januarja postopek preiskave domnevnih pritiskov Goloba na zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve začasno prekinila. Specializirano državno tožilstvo je namreč po navedbah KPK ocenilo, da bi razkritje dela dokumentacije iz spisa, za katero je Golob zaprosil, škodovalo interesom predkazenskega postopka.

Že prej pa se je kot nekdanji sodelavec Tatjane Bobnar iz postopka izločil predsednik KPK Robert Šumi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!