KPK začasno prekinila preiskavo zoper premierja Goloba

Slovenija 22. Jan 202410:34 > 17:33 15 komentarjev
Predsednik vlade Robert Golob
Predsednik vlade Robert Golob (Foto: PROFIMEDIA)

Komisija za preprečevanje korupcije je zaradi interesov predkazenskega postopka, ki v zadevi Bobnar zoper premierja Roberta Goloba poteka pred tožilstvom in policijo, začasno prekinila svojo preiskavo. Kot zagotavlja, jo bo nadaljevala takoj, ko bo to mogoče, in zavrača namigovanja, da bi zavlačevala postopek.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je novembra lani javnost obvestila, da je zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve, uvedla preiskavo zoper premierja Roberta Goloba. Ob tem je poudarila, da ima ta v postopku preiskave zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi. To pomeni, da ima premier Golob pravico tudi do vpogleda v spis, ki ga je, kot izhaja iz današnjega sporočila KPK, po svojem pooblaščencu – odvetniku – tudi zahteval. Po informacijah N1 je Golobov odvetnik Stojan Zdolšek.

V premierjevem kabinetu so potrdili, da je pooblaščenec predsednika vlade odvetnik Stojan Zdolšek. “Vpogled v spis je predsednik vlade zahteval prek odvetnika, katerega naloga je, da varuje njegove pravice v postopku pred Komisijo za preprečevanje korupcije,” so navedli. Ob tem so dodali, da morebitnih drugih postopkov ne morejo komentirati.

Tudi odvetnik nekdanje ministrice Bobnar Luka Švab je v odzivu za STA zapisal, da vsebinsko postopkov pred pristojnimi državnimi organi ne morejo komentirati. Hkrati pa je spomnil, da so se medtem že izrekli o ravnanju predsednika preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v policijo.

Ker pa zakon o integriteti in preprečevanju korupcije določa, da se lahko pravica do vpogleda omeji ali odreče, če komisija na podlagi mnenja pristojnega organa oceni, da bi to lahko ogrozilo interese predkazenskega, kazenskega ali drugega sodnega ali nadzornega postopka, je KPK za mnenje o vpogledu zaprosila specializirano državno tožilstvo. To je po navedbah komisije sporočilo, “da bi razkritje določene dokumentacije iz spisa obravnavani osebi škodovalo interesom predkazenskega postopka”.

Na podlagi tega mnenja in vnovičnega celovitega pregleda dokumentacije, na kateri temelji uvedba preiskave, je KPK sprejela sklep o začasni prekinitvi postopka. Z omejitvijo vpogleda v celoten spis je namreč onemogočeno zagotavljanje vseh procesnih pravic obravnavani osebi, kar pa je bistvenega pomena za zagotavljanje zakonitosti postopka pred komisijo. To so v preteklosti potrdila tudi sodišča. Kot je znano, je vrhovno sodišče zaradi kršenja procesnih pravic v preteklosti odpravilo poročilo KPK o premoženjskem stanju prvaka SDS Janeza Janše in ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

KPK je v današnjem sporočilu navedla, da je bil sklep o začasni prekinitvi preiskave Golobu že vročen, ta pa zoper njega v zakonskem roku ni vložil upravnega spora.

KPK
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

“Komisija se zaveda, da so pričakovanja javnosti in politike do njenega dela visoka. A čeprav je komisija neodvisen organ, mora pri vodenju svojih postopkov upoštevati interese postopkov, ki tečejo pred policijo in tožilstvom, saj se v njih preverjajo sumi kaznivih dejanj, za preiskovanje katerih pa komisija ni pristojna. Zato imajo ti postopki prednost pred postopki komisije,” je sporočila KPK.

Ker pa se Komisija za preprečevanje korupcije zaveda, kako pomembna je ažurnost reševanja v javnosti odmevnih primerov, sploh če se ti nanašajo na sume kršitev najvišjih predstavnikov oblasti, kljub začasni prekinitvi postopka opravlja nujna procesna dejanja, s katerimi zagotavlja, da se bo postopek nadaljeval takoj, ko prenehajo razlogi za njegovo začasno prekinitev.

V sporočilu je KPK še navedla, da je premierju Golobu že v obvestilu o uvedbi preiskave, torej preden je bil postopek začasno prekinjen, predlagala več datumov za razgovor pred komisijo. Da bi postopek nadaljevali čim prej, mu je prejšnji teden posredovala dopis z navedbo več možnih terminov za izvedbo razgovorov v prihodnjih mesecih, tako da bi lahko postopek nadaljevali nemudoma po poteku razlogov za njegovo prekinitev.

Premierja je zaprosila še, da navede osebe, katerih zaslišanje predlaga. “Komisija vnaprej absolutno zavrača namigovanja, da bi sama zavlačevala ali bila neaktivna v konkretnem postopku, prav tako niti v tem niti drugih postopkih na datum njene odločitve nikakor ne vplivajo volitve ali kakršnikoli drugi notranjepolitični dejavniki,” je še poudarila KPK.

Na družbenem omrežju X se je odzval tudi predsednik SDS Janša. “Pa kdo temu še verjame? Dobesedno se norčujejo iz prava, ustave, osnovnega reda, dostojanstva državljanov, normalnosti in vseh nas. Preveč je!,” je med drugim zapisal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje