Urad za demografijo bo vodil Danilo Lončarič

Slovenija 15. Okt 202120:31 > 20:49 0 komentarjev
Demografija, starejši, pokojnine,
Žiga Živulović/BOBO

Danilo Lončarič bo kot vršilec dolžnosti vodil urad vlade za demografijo. Urad za demografijo je vlada z odlokom ustanovila oktobra 2020, začetek delovanja urada pa že večkrat prestavila, nazadnje je bil začetek prestavljen na današnji datum.

Vlada je za vršilca dolžnosti direktorja vladnega urada za demografijo z današnjim dnem imenovala Danila Lončariča. Urad bo vodil do imenovanja direktorja oziroma za največ šest mesecev, je vlada sklenila na dopisni seji.

Lončarič je magister znanosti državnih in evropskih študij, trenutno pa je zaposlen na Centru za socialno delo v Mariboru.

Začetek delovanja urada za demografijo je vlada pred enim mesecem, na dopisni seji, prestavila na današnji dan. Urad za demografijo je vlada z odlokom ustanovila oktobra 2020, začetek uporabe odloka in s tem delovanja urada pa že večkrat prestavila. Julija je tako določila začetek uporabe odloka za 15. september, a je na dopisni seji ta datum premaknila na 15. oktober.

Naloge urada bodo predvidoma spremljanje in analiziranje demografskega gibanja, priprava strateških državnih dokumentov in politike s področja demografije. Prav tako naj bi se urad ukvarjal z ukrepi na področju oskrbe in položaja starejših, medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti ter družinske politike, koordiniral bo bivanjsko politiko starejših ter ozaveščal družbo o demografskih izzivih.

Sprva je bilo predvideno, da bo urad vodil minister brez listnice iz kvote Desusa. Pozneje so odlok spremenili in zapisali, da bo urad vodil direktor, ki bi bil odgovoren vladi. Stranka Desus je sicer pozneje koalicijo zapustila.

Prav tako pa je vlada z imenovanjem ministra za digitalizacijo Marka Andrijaniča julija letos zapolnila kvoto ministrov brez resorja. Po zakonu o vladi ima lahko vlada namreč poleg ministra brez resorja, pristojnega za Slovence v zamejstvu in po svetu, največ dva ministra brez resorja, ki pomagata predsedniku vlade pri usklajevanju dela in opravljanju njegove funkcije v okviru danih pooblastil. Vlada že ima ministra brez resorja, pristojnega za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!