Vlada ponovno zamaknila začetek delovanja urada za demografijo

Slovenija 14. Sep. 202122:00
Delite:
Dom starejših
Foto: Borut Živulović/BOBO

Vlada je na današnji dopisni seji znova prestavila datum začetka delovanja vladnega urada za demografijo, tokrat le za mesec dni, na 15. oktober. Po julija sprejetem odloku bi moral urad namreč zaživeti jutri.

Urad za demografijo je vlada z odlokom ustanovila oktobra 2020, začetek uporabe odloka in s tem delovanja urada pa že večkrat prestavila. Julija je tako določila začetek uporabe odloka za 15. september, a je na dopisni seji ta datum premaknila na 15. oktober.

Tako še vedno ostaja neznanka tudi, kdo bi lahko vodil urad za demografijo. Sprva je bilo predvideno, da bo urad vodil minister brez listnice iz kvote Desusa. Pozneje so odlok spremenili in zapisali, da bo urad vodil direktor, ki bi bil odgovoren vladi. Stranka Desus je sicer pozneje koalicijo zapustila, a njeni poslanci pogosto podpirajo vladne predloge.

Naloge urada bodo predvidoma spremljanje in analiziranje demografskega gibanja, priprava strateških državnih dokumentov in politike s področja demografije. Prav tako naj bi se urad ukvarjal z ukrepi na področju oskrbe in položaja starejših, medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti ter družinske politike, koordiniral bo bivanjsko politiko starejših ter ozaveščal družbo o demografskih izzivih.

Komentari

Vaš komentar