Urbanija ukazal premestitev urednice in voditelja RTV: “Stiski nista bila kos”

Slovenija 22. Avg 202215:22 > 19:30 48 komentarjev
Uroš Urbanija
BOBO

Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija je ukazal premestitev urednice Vesne Pfeiffer in voditelja Saše Krajnca, je za N1 potrdila Pfeiffer. Krajnc je namreč pred objavo prispevka z odzivom RTVS na poročanje Mladine dejal, da prispevek objavljajo po izrecnem navodilu odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik.

Urednica na Televiziji Slovenija Vesna Pfeiffer je za N1 potrdila informacije, ki jih je na Facebooku objavila novinarka RTVS Eugenija Carl, da direktor Uroš Urbanija “odstavlja” urednico Pfeiffer in voditelja Sašo Krajnca. Razlog: napoved prispevka o odzivu Radiotelevizije Slovenija (RTVS) na uvodnik v Mladini. Krajnc je v napovedi prispevka dejal, da ga objavljajo “po izrecnem navodilu odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik“.

“Direktor je naročil odgovorni urednici, naj naju premestijo na drugo delovno mesto,” je za N1 pojasnila  Pfeiffer. Premestitev se po njenih besedah še ni zgodila, s Krajncem pa se še dogovarjata o nadaljnjem ukrepanju.

Na ukrep se bosta predvidoma v kratkem odzvala tudi sindikat in aktiv zaposlenih na RTV.

Urbanija: Nesprejemljivo je, da se delavcem nalaga obveznosti, ki presegajo njihove zmožnosti

Direktor Televizije Slovenija v odzivu na dogodek ugotavlja, da sta bila Pfeiffer in Krajnc ob pripravi oddaje v hudi osebni stiski, ki ji nista bila kos. “Ugotavljam, da je šlo za hudo programsko kršitev brez kakršnih koli strokovnih podlag. Glede na omenjeno bi moral zoper oba zaposlena uvesti disciplinski postopek, saj sta programski čas izrabila za izražanje svojih osebnih stisk in težav,” je sporočil.

Pfeiffer je bila z vsebino prispevka Gašperja Petovarja seznanjena ob 18.03, Urbanija navaja poročilo, ki ga je pripravila Helena Milinković, predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV. Pfeiffer je dejala, da “kot urednica oddaje ni imela nobene možnosti, da bi kakor koli opravila svoje uredniško delo”. Urbanija ji očita, da za poročilo ni navedla, kaj v prispevku ni bilo pravilno narejeno in bi kot urednica morala spremeniti ali urediti.

Iz poročila je Urbanija razbral, da sta bila zaposlena v izjemno stresni situaciji, zaradi česar sta sklenila, da bosta gledalce obveščala tudi s “procesom izbire tematik v Dnevniku”.

“Delo dnevnih urednikov in voditeljev osrednje informativne oddaje je podvrženo izjemno stresni situaciji. Načeloma se od njih pričakuje, da so se sposobni prilagoditi novim situacijam ne le eno uro pred začetkom oddaje, ampak lahko tudi pet minut pred začetkom oddaje ali celo med samo oddajo. Zato je nepredstavljivo, kako bi v takšni situaciji, če bi bilo treba zaradi kakšnega dogodka spremeniti potek oddaje, gledalcem razlagali proces izbire tematik na RTV namesto informacij, ki jih gledalci pričakujejo,” je sporočil Urbanija.

“Ker je šlo za očitno stisko obeh zaposlenih, ki ji nista bila kos, ne bom sprožil disciplinskega postopka. Od odgovorne urednice pa pričakujem, da z obema delavcema opravi pogovor in jima določi naloge, ki jih bosta lahko profesionalno opravljala. Nesprejemljivo je, da se delavcem nalaga obveznosti, ki presegajo njihove zmožnosti,” je pojasnil svojo odločitev za N1. Zaposlene pa je Urbanija pozval, naj svoje nezadovoljstvo z organizacijo dela izrazijo na jutranjem uredniškem sestanku.

TV Slovenija ukinja naročnine na Mladino

Odgovorni urednik časnika Gregor Repovž je v zadnji številki med drugim Urbanijo označil za Janševega šefa propagande in pozval k očiščenju javnega servisa. Urbanija je nato minuli teden napovedal, da bo vodstvo TV Slovenija zaradi “sovražnega govora in neprimernega besednega obračunavanja” prekinilo sodelovanje s tedensko revijo Mladina.

Repovž pa je za N1 povedal, da je RTV Slovenija osnovno sodelovanje z Mladino prekinila že januarja, ko direktor RTVS Andrej Grah Whatmough s časnikom ni podaljšal pogodbe o oglaševanju Mladine na radijskih frekvencah.

Po poročanju Večera se je Urbanija na RTVS odločil nadaljevati analize dela. Nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje je na Gregorčičevi analiziral poročanje Radiotelevizije Slovenija, zdaj pa je naročil analizo povzemanja drugih medijev. Analizirali bodo povzemanja poročanja medijev od 1. 1. 2021 do 1. 8. 2022, po poročanju Večera pa bodo o izsledkih obvestili tudi Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK).

Na RTV smo glede tega naslovili vprašanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje