Uroš Rotnik in Josef Reisel zavrnila očitke o zlorabi položaja pri Tešu 5

Slovenija 18. Okt 202215:14 1 komentar
Uroš Rotnik
Mitja Jelenič Novak (levo) in Uroš Rotnik, nekdanji direktor TEŠ na sojenju v zadevi TEŠ 21.5.2021 (Foto: Denis Sadiković/N1)

Nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik in nekdanji zaposleni v Alstomu Josef Reisel sta danes na celjskem sodišču zavrnila očitke tožilstva glede rekonstrukcije kotla Teša 5. Tožilstvo jim namreč očita zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega bloka in sklenitev dveh aneksov.

Uroš Rotnik je pogodbo o rekonstrukciji kotla petega bloka sklenil z Alstomom, vrednost pogodbe pa je presegla dva milijona evrov. Prav tako je sklenil še dva aneksa za dobavo rezervnih del v višini skoraj 400.000 evrov. Zatrdil je, da so bili ti rezervni deli v peti blok vgrajeni med remontom leta 2007.

Dejal je tudi, da so se težave s petim blokom pojavile leta 2003, ko blok ni dosegel ključnih parametrov. Zato je začel iskati podjetje, ki bi izvedlo rekonstrukcijo kotla tega bloka. Ker je Alstom podal ugodno ponudbo, so to podjetje potem izbrali za obnovitvena dela.

Reislov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar pa je ocenil, da njegova stranka ni bila odgovorna oseba v Alstomu, ki bi odločala o pogojih za sklenitev pogodbe s Tešem glede omenjene rekonstrukcije. Meni tudi, da pri tem poslu ni bilo nič nezakonitega, da ni bila dana tudi nobena podkupnina. Dejal je, da tožilstvo njegovi stranki v bistvu očita nudenje pomoči Rotniku pri skleniti pogodbe z Alstomom o rekonstrukciji kotla bloka pet.

Sodnica Mojca Turinek je iz zadeve Teš 5 začasno izločila zastopnika podjetja Sol Intercontinental v likvidaciji Anžeta Bibra, saj je podal izjavo, da ne želi več opravljati funkcije likvidacijskega upravitelja, in lobista Petra Kotarja, ki ima zdravstvene težave.

Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo v petek.

Krivdo doslej priznal le General Electric

Sojenje v zadevi Teš 6 so sicer zaradi ekonomičnosti in zato, da vsem obtoženim ne bi bilo treba hoditi na vse obravnave, razdelili na tri sklope. Tako so najprej obravnavali posel z merilniki in glede tega bodo zaslišali še nekaj prič, zdaj je na vrsti obnova Teša 5, december in januar pa bodo posvetili investiciji v šesti blok elektrarne.

Obtožnica sicer prvoobtoženemu Rotniku in soobtoženim očita po mnenju tožilstva sporno nabavo merilne tehnike in opravljanje meritev za peti blok, ki sta bila po mnenju tožilstva nepotrebna. Poleg tega jim očita že omenjeno zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega in gradnjo šestega bloka Teša. Investicijo v gradnjo šestega bloka, katere vrednost se je s sprva ocenjenih 650 milijonov evrov pozneje povzpela na 1,4 milijarde evrov, pa naj bi Rotnik peljal tako, da je bil za posel izbran Alstom, iz njega pa izločen drugi ponudnik Siemens.

Krivdo je doslej priznal le pravni naslednik Alstoma, ameriško podjetje General Electric, ki je s Tešem sklenilo dogovor o poravnavi. Sodišče mu je nato na naroku 3. oktobra naložilo plačilo 23 milijonov evrov denarne kazni v državni proračun in plačilo sodnih stroškov v višini 50.000 evrov. Z zlorabo položaja je General Electric na račun Teša pridobil 261 milijonov evrov premoženjske koristi, ki pa jih bo vrnil. V skladu z dogovorom o poravnavi je moral Tešu lani izplačati 138,7 milijona evrov, poleg tega pa bo prispeval še 110 milijonov evrov za servisne storitve in 12 milijonov evrov v povračilu drugih stroškov in prihrankov. Servisne storitve bodo potekale do leta 2029 oz. 2030.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje