Uroš Urbanija prihodnji teden na mesto direktorja Televizije Slovenija

Slovenija 15. Jul 202217:13 > 18:57 13 komentarjev
Uroš Urbanija
Uroš Kokol/N1

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough bo v ponedeljek na položaj direktorja Televizije Slovenija imenoval Uroša Urbanijo. Novinarji RTVS, ki so Graha Whatmougha že pozvali, naj Urbanije ne imenuje, medtem nadaljujejo s stavko. Imenovanje Urbanije razumejo kot nezaupnico vodstvu stavkajočih novinarjev in opozarjajo, da ne bodo prevzeli odgovornosti za neuspeh o svojih zahtevah.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough bo v ponedeljek na položaj direktorja Televizije Slovenija imenoval Uroša Urbanijo, so sporočili z RTVS. Predhodno soglasje k njegovemu imenovanju za štiriletni mandat je na izredni seji 7. julija dalo 17 programskih svetnikov.

Urbanija je bil eden od dveh kandidatov, ki sta izpolnjevala vse pogoje za direktorja televizije. Na položaj direktorja televizije je bil imenovan v skladu z vsemi predvidenimi rednimi in zakonitimi postopki, piše v sporočilu za javnost, ki so ga posredovali z RTVS. Z dnem imenovanja direktorja televizije po rednem postopku se dosedanji v. d. direktorja televizije Patrik Greblo vrača na položaj svetovalca generalnega direktorja za področje glasbe.

Kot so dodali, si generalni direktor RTVS Whatmough želi stabilnejšega delovanja Televizije Slovenija. “Z Urošem Urbanijo sva opravila dolg in temeljit pogovor, na podlagi katerega lahko pričakujem tvorno in konstruktivno sodelovanje. Razmere na Televiziji Slovenija so nujno potrebne stabilizacije, da bi lahko našim gledalcem tudi v prihodnje zagotavljali dober program, hkrati pa za prihodnje leto pripravili optimalen programsko-produkcijski načrt, ki bo na prvo mesto postavil potrebe in pričakovanja plačnikov RTV-prispevka.”

Urbanija pa je povedal: »Na RTV Slovenija prihajam z veliko odgovornostjo in zavedanjem poslanstva javnega medija. Televizija Slovenija za svoj razvoj potrebuje programsko in finančno stabilnost, nujno potrebne spremembe pa zahtevajo čas.” Prav tako je dejal, da mora “nov programsko-produkcijski načrt nastati na preudarni evalvaciji aktualne programske sheme in v sodelovanju z zaposlenimi.” V svojem mandatu si bo v luči tega prizadeval tudi ureditev internih razmer.

Stavkajoči novinarji nezadovoljni z imenovanjem Urbanije

Stavkajoči novinarji RTVS so do imenovanja Urbanije kritični. “Na profesionalno in moralno spornost kandidature nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) smo novinarski sindikati in aktivi opozarjali že pred obravnavo na Programskem svetu, generalnega direktorja pa smo Koordinacija novinarskih sindikatov in novinarski aktivi RTV 12. julija ponovno pozvali, naj Urbanije ne imenuje na zahtevno funkcijo zaradi njegovega ravnanja v času mandata na Ukomu,” je v imenu Koordinacije novinarskih sindikatov sporočila Helena Milinković, predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV.

Helena Milinković
N1

Kot je v imenu stavkajočih dodala Milinković, je Urbanija med vodenjem Ukoma “izkazal veliko pomanjkanje moralne integritete, pristranski in politično-propagandni ter pridigarski odnos do medijev in novinarjev, finančno in kadrovsko je uničeval Slovensko tiskovno agencijo, njegova pretekla novinarska praksa tudi na RTV, še posebej v uredništvu MMC, pa kaže, da nima potrebnih profesionalnih izkušenj in znanj za opravljanje tovrstne vodstvene funkcije”.

Stavkajoči novinarji RTVS prav tako menijo, da imenovanje Urbanije za direktorja televizije “vnaša v javni medij dodaten nemir in glede na zgodovino njegovega delovanja pomeni zaostrovanje odnosov z uredništvi na javni Televiziji ter nevarnost pritiskov na posamezne novinarje in urednike ter posege v novinarsko in uredniško avtonomijo”. Prav tako novinarji menijo, da bo, če bo Urbanija kot direktor televizije sodeloval v pogajanjih za sklenitev stavkovnega sporazuma na delodajalski strani, to “jasno znamenje, da si generalni direktor ne želi uspešnega zaključka pogajanj, saj se o reševanju ključne stavkovne zahteve, kako zagotoviti uredniško in novinarsko avtonomijo, težko pogaja predstavnik delodajalca, ki poklicni kodeks in standarde instrumentalizira v politične namene”.

V luči tega so vnaprej opozorili, da sindikalni pogajalci ne bodo delili “odgovornosti za morebitni neuspeh pogajanj, pač pa bo stavkovnemu odboru predlagala, naj pretehta smiselnost nadaljevanja pogajanj, če jih bo delodajalska stran ovirala z imenovanji pogajalcev, ki so dokazano nekompetentni in namesto reševanja konfliktov, konflikte poglabljajo”. Novinarska stavka se medtem nadaljuje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje