Programski svet za direktorja TV Slovenija podprl Uroša Urbanijo

Slovenija 07. Jul 202206:07 > 21:52 14 komentarjev
Uroš Urbanija
Uroš Kokol/N1

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na izredni seji podal predhodno soglasje k imenovanju Uroša Urbanije na mesto direktorja nacionalne televizije. Končno odločitev bo sprejel generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough. Drugi kandidati Patrik Greblo ni dobil zadostne podpore.

Za Uroša Urbanijo je glasovalo 17 članov programskega sveta, Patrik Greblo pa je dobil podporo 13 članov. Za soglasje je bilo potrebnih 15 glasov. Končno odločitev o Urbaniji bo prihodnji teden, po pogovoru s kandidatom, sprejel generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough. Mandat direktorja televizije traja štiri leta.

Uroš Urbanija pa meni, da je pomembna evalvacija programa. Priprave programsko-produkcijskega načrta se je treba po njegovih besedah lotiti s pregledom dosežkov preteklega obdobja, pri čemer je treba upoštevati več področij od vloženih virov preko gledanosti do priložnosti za nadgradnjo. Program pa je treba ocenjevati tudi sproti, je poudaril. Podajanje vsebin je treba okrepiti tudi preko mobilnega telefona, prav tako je ključno okrepiti dostop in vidnost spletne TV, je navedel.

V svoji predstavitvi je dejal, da odločitev za kandidaturo ni bila enostavna, saj želi “vladajoča politika s hitrimi postopki zamenjati vse in vsakogar, ki se z njimi ne strinja”. “Prav zato se mi zdi, da je moja dolžnost in odgovornost, da storim vse, kar je v moji moči, za ohranitev vsaj minimalnih demokratičnih standardov v Sloveniji. V Sloveniji si ne želim videti medijskega prostora, ki bi po vzoru ruskega deloval z roko v roki z vladajočo politiko,” je dejal v začetku svoje predstavitve. Dodal je, da bi se naprej osredotočil k izboljšanju klime in odnosov znotraj hiše. “Rešitev ni enostavna, so pa jasni pravni okvirni. Ničelna toleranca do sovražnega govora, do žaljenja, zmerjanj in zaničevanja kogarkoli. Lahko smo si različni, pa to vendarle ne pomeni, da ne moremo sodelovati,” je dejal Urbanija.

O vprašanju Studia City je dejal, ” nihče izmed nas, tudi jaz, na katerikoli funkciji ni za večno in ne more pričakovati, da je nenadomestljiv. “Vsak novi človek lahko prinese nov pečat k oddaji. To ni nujno slabo, ampak je lahko tudi pozitivno,” je dejal Urbanija.

Greblo v predstavitvi: Sem človek dialoga

Patrik Greblo je v predlaganem programu dela navajal, da bo prvi program Televizije Slovenija (TVS) še naprej ostal osrednji nacionalni televizijski program z najširšim obsegom vsebin in najširšim ciljnim občinstvom. Drugi program TVS je medtem tradicionalno namenjen športnim prenosom, z ostalimi vsebinami pa bodo skušali pritegniti gledalce v aktivnih letih, pri čemer bo poudarek na dokumentarnih oddajah in na hibridnih oddajah z informativnimi in razvedrilnimi vsebinami.

V predstavitvi je Greblo dejal, da ne požiga mostov na poteh, po katerih gre. “V vseh preteklih kolektivih vam bodo znali povedati, da sem človek dialoga, sodelovanja, etike, strokovnosti, spoštovanja različnosti in pluralnosti mnenje,” je dodal. “Moram priznati, da nisem brez napak. Predvsem imam eno veliko hibo, ki me je kdaj že stala kakšne funkcije. /…/ Naj mi bo dovoljeno, da uporabim meni zelo ljubi citat radijskega kolega Mihe Lampreta, ki mi jo je nekoč opisal z besedami: ’Patrik, ti ne veš kaj je leva in kaj desna’,” je povedal. Po njegovih besedah je nujna okrepitev in izboljšanje medsebojne komunikacije, notranje in zuna nje.

Glede Studia City pa je Greblo dejal, da ne odobrava eskalacije komunikacije in umanjkanja minimuma spoštljivosti v vsaki poslovni komunikaciji. “Jaz ne delujem na ta način. Mislim, da je komunicirati in se pogovarjati, pa četudi o spremembah, izboljšavah, nujno potrebno,” je povedal. Glede na to, da je uredništvo oddaje po njegovih besedah zdesetkano, se bodo potrudili, da se oddaja jeseni vrne “primerno osvežena”. Dodal pa je, da v programsko-produkcijskem načrtu (PPN) niso navedeni voditelji.

O RTV Slovenija sta v N1 STUDIO marca letos govorila tudi profesor na Fakulteti za družbene vede (FDV) dr. Marko Milosavljević in takrat še direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija.

Programski svet RTVS za poročilo o zapletih z oddajo Studio City

Programski svet je v nadaljevanju seje, ki so jo prekinili 21. junija, ob obravnavi vprašanja glede televizijske oddaje Studio City sklenil, naj generalni direktor zavoda Grah Whatmough pripravi poročilo o tem. Pobudo za obravnavo vprašanja glede oddaje Studio City in nepodaljšanja pogodbe z njenim voditeljem Marcelom Štefančičem so podali predstavniki zaposlenih v svetu Gregor Drnovšek, Robert Pajek in Sašo Hribar. Prepričani so namreč, da je vodstvo RTVS skupaj z odgovorno urednico televizijskega informativnega programa Jadranko Rebernik ravnalo v nasprotju z interesi gledalcev. Vodstvo so pozvali, da nemudoma prisluhne zahtevam po vrnitvi oddaje s Štefančičem kot voditeljem. V nasprotnem primeru bo kršen sprejeti programsko-produkcijski načrt za letos, so posvarili.

Člana sveta Pajka je na seji zanimalo, kako lahko generalno vodstvo ignorira 60.000 podpisov pod zahtevo za vrnitev oddaje na spored prvega televizijskega programa. Zaradi tega, kar se je zgodilo z oddajo, je ugled RTVS močno padel, je poudaril. Grah Whatmough je dejal, da vodstvo s samo oddajo nima ničesar, a ko mu je Rebernik, ki je zaposlena v zavodu, povedala, da je izjavo honorarnega sodelavca Štefančiča na javni tribuni marca čutila kot grožnjo zoper svoje življenje in telo, jo je podprl. Izrazil je upanje, da se bo oddaja vrnila na spored septembra in da bodo manko v številu predvajanih oddaj nadoknadili do konca leta.

Na pobudo omenjenih treh programskih svetnikov so obravnavali tudi novo informativno oddajo Panorama na drugem sporedu nacionalne televizije in vložena sredstva vanjo. Svetnik Pajek je dejal, da delež gledanosti dosega približno en odstotek, medtem ko so bile oddaje s precej višjo gledanostjo ukinjene. Po pojasnilu vodstva zavoda sta v uredništvu Panorame redno zaposlena dva, projektno angažiranih ustvarjalcev je sedem, projektno pa so kot novinarje angažirali še štiri študente. Finančni vložek projekta je konec maja znašal 250.000 evrov, od tega so nekaj manj kot 106.000 evrov namenili za honorarje, približno 92.000 evrov pa za opremo Studia 5.

“Prvi program je zategoval pas, novinarji so odhajali, medtem ko je bilo za drugi program mogoče prav vse,” je dejal Drnovšek. Po njegovih besedah je bila oddaja glede na izjave nekaterih res ustvarjena samo za politične namene, čemur predstavniki zaposlenih v svetu nasprotujejo. Rebernik je pri tem dejala, da Panorama v tako kratkem času ne more imeti visoke gledanosti. Po njenih besedah je treba dati oddaji priložnost, v doglednem času pa se bo zvišala tudi gledanost. Razpravo o kadrovski problematiki v televizijskem informativnem programu, ki so jo prav tako predlagali omenjeni programski svetniki, so prestavili na sejo sveta, ki bo 26. septembra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje