Uroš Urbanija se je opravičil, na sejo preiskovalne komisije ga ni bilo

Slovenija 14. Sep 202309:10 12 komentarjev
Uroš Urbanija
Uroš Kokol/N1

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, bi morala danes zaslišati nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo, ki je omenjeno funkcijo opravljal v času tretje vlade Janeza Janše. A Urbanija na sejo preiskovalne komisije ni prišel, saj je na predvečer seje poslal opravičilo, da se zaslišanja ne bo mogel udeležiti zaradi drugih obveznosti.

Seja preiskovalne komisije, na kateri naj bi zaslišali nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanijo, je bila sklicana že aprila, vendar je bila doslej že dvakrat prestavljena. Najprej so nadomestni termin našli maja, nato pa septembra.

Uroš Urbanija je preiskovalni komisiji včeraj ob 22. uri poslal opravičilo, da se današnje seje zaradi drugih obveznosti ne bo mogel udeležiti. Predsednica preiskovalne komisije in poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek je dejala, da bo njegovo sicer opravičilo vzela na znanje, vendar bi pričakovala, da bi v njem navedel razlog za odsotnost oziroma druga dokazila.

Urbanijevo zaslišanje je bilo prvič prestavljeno zaradi odsotnosti predsednice preiskovalne komisije Šetinc Pašek, drugič pa zaradi zadržanosti Urbanije. Kot je pojasnila Šetinc Pašek, na zaslišanju ne pričakuje ničesar posebnega, preiskovalna komisija išče zgolj pojasnila v zvezi z uredbo Ukoma, s katero je ministrstvom naročil promocijo “nekih zadev”.

Predsednica preiskovalne komisije je še dodala, da preiskovalna komisija pripravlja tudi vmesno poročilo, glede objave katerega se bodo člani dogovorili na delu seje, ki bo zaprt za javnost.

Uroš Urbanija je vlogo direktorja vladnega urada za komuniciranje opravljal med letoma 2020 in 2022 v času tretje vlade Janeza Janše. Julija lani je postal direktor Televizije Slovenija, avgusta 2023 pa ga je nova uprava RTV Slovenija razrešila s položaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje