Ustvarjalci registra o spoštovanju PCT začasno onemogočili vnos

Slovenija 15. Nov 202110:36 > 10:41 2 komentarja
Safeplace
N1

Študentje medicine, ki so vzpostavili spletni register, kje spoštujejo pogoje PCT in kje ne, so tarče številnih kritik na družbenih omrežjih. Pogosto so zmerjanja uperjenja v iskanje "krivcev" za spletno stran, zato se snovalci projekta ne želijo javno izpostavljati.

Spoštovanje pogoja PCT se v Sloveniji ne izvaja dosledno. In prav to je bilo izhodišče študentov medicine, ki so zagnali spletni register safeplace.si, kjer si lahko pogledate, kdo od ponudnikov spoštuje pogoj PCT in kdo ne, ob tem pa lahko tudi podate anonimno prijavo.

Spletna stran je hitro zakrožila med ljudmi in dobila številne pohvale, med drugim covid-19 sledilnika, Zdravniške zbornice Slovenije in predsednika vlade Janeza Janše.

A navdušenja niso delili vsi. Avtorji projekta so v zelo kratkem času po objavi registra postali tarča napadov. “Sklenili smo, da identitete vseh sodelavcev ostajajo anonimne, saj smo bili priča mnogim napadom, ožigosanju in zmerjanju na družbenih omrežjih. Ti so bili pogosto uperjeni tudi v iskanje identitet “krivcev” za to spletno stran,” so pojasnili za N1.

Na Twitterjevem profilu so v nedeljo zvečer objavili, da so začasno onemogočili vnos v spletni register, saj so bili deležni napadov na strežnik.

Na spletni strani lahko pogledate, kje spoštujejo pogoj PCT

Na spletni strani safeplace.si si lahko zdaj vsakdo ogleda seznam trgovin, gostiln in drugih ponudnikov ter preveri, kje pogoj PCT preverjajo in kje ne. Dodana je tudi informacija, kje poleg PCT zahtevajo še osebni dokument in nošenje zaščitne maske.

Obrate, ki pogoja ne preverjajo, je mogoče prijaviti anonimno z obrazcem na spletni strani. Register temelji na dobri volji in trudu posameznikov ter se zanaša na poštenost in moralno držo, so zapisali avtorji projekta.

S tem želijo študentje medicine spodbujati gibanje v varnih okoljih in s tem varno življenje v času koronavirusa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje