Zorčič ob dnevu Rudolfa Maistra: Pred nami so veliki izzivi in krize

Slovenija 23. Nov 202107:34 > 10:55 0 komentarjev
Rudolf Maister
BOBO

Danes je državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Praznujemo ga v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. Slovesnosti ob tem prazniku bodo zaradi epidemije že drugo leto zapored v močno okrnjenem obsegu. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je ob prazniku generala Rudolfa Maistra tega označil kot enega največjih Slovencev 20. stoletja. Pogum in gorečnost tega velikega Slovenca naj nam bosta v navdih in spodbudo, je pozval Zorčič. Ob tem je opomnil, da v izzivih in krizah, ki so pred nami, zmaguje srčno prizadevanje za pravično, solidarno, demokratično družbo.

Kot je v poslanici zapisal predsednik državnega zbora Igor Zorčič, so se namere Rudolfa Maistra in vizionarstvo, upreti se tujim silam in povezati vse Slovence v eno, lastno državo, znova udejanjili že nekaj let po njegovi prezgodnji smrti, “ko so se pripadniki narodnoosvobodilne vojske v drugi svetovni vojni uspešno zoperstavili pogoltnosti tujcev po slovenskem ozemlju. In znova leta 1991, ko smo se uprli jugoslovanskim silam ter se z uporništvom, ki nam je Slovencem očitno zapisano v genih, dokončno iztrgali iz oklepa tujcev”.

Zorčič: Pred nami so veliki izzivi

Dodal je, da zdaj že 30 let živimo v lastni državi, v nastanek katere je z zlatimi črkami zapisan tudi general Rudolf Maister. Sporočilnost misli in moč njegovih dejanj pa po Zorčičevih besedah niti več kot sto let pozneje nista nič manjši. “Dokazujeta, da lahko vizija življenja in svobode v lastni državi mobilizira nepredstavljivo veliko moč,” je dodal. Zorčič je pozval, naj bosta pogum in gorečnost tega velikega Slovenca v navdih in spodbudo, da tudi danes kot družba zmoremo vsaj del tega poguma in vizije, ki je bila lastna borcem za severno mejo. Težav, ki nas pestijo, imamo več kot dovolj. Posledice dvoletne pandemije so se globoko zarezale v vse sfere družbenega življenja in nič ni ostalo nedotaknjeno, vključno z našimi navadami in vrednotami, je izpostavil.

“Zdi se, da nam manjka le vizija, ki nas bo združila, in odločnost, ki nas bo prepričala, da so rešitve vedno v naših rokah, glavah in srcih. Le tako bomo lahko stopili skupaj in zmogli dejanja, na katera bomo ponosni,” je prepričan predsednik DZ. “Pred nami so veliki izzivi in krize, čakajo nas trdi boji, v katerih ne zmagujejo puške, kot je dobro vedel pesnik Maister, temveč srčno prizadevanje za pravično, solidarno, napredno in svobodno demokratično družbo,” je še poudaril v poslanici.

Nova podoba groba za pomembno osebnost

Predsednik republike Borut Pahor bo v počastitev državnega praznika v predsedniški palači v Ljubljani priredil posebno slovesnost in nagovoril državljanke in državljane. S slavnostnim nagovorom se mu bo pridružila predsednica Zveze društev general Maister Lučka Lazarev Šerbec, na slovesnost pa so vabljeni tudi predsednice in predsedniki vseh društev, ki tvorijo omenjeno zvezo.

Kot običajno, bo pred predsedniško palačo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske. Zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa bodo lahko na slovesnosti le vnaprej najavljeni obiskovalci, so sporočili iz urada predsednika. Dan pred praznikom je predsednik Pahor položil venec k prenovljeni Maistrovi grobnici na mariborskem pokopališču Pobrežje. V Zvezi društev general Maister, mestu Maribor in družini Maister se strinjajo, da je z novo podobo groba ustrezneje počaščen spomin na to pomembno osebnost.

General Rudolf Maister (1874–1934) je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Bil je tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig. Dan Rudolfa Maistra, 23. november, je slovenski državni praznik od leta 2005, ni pa dela prost dan. Osrednja slovesnost ob letošnjem prazniku je bila predvidena v Kotljah na Koroškem, a kot so pojasnili v Zvezi društev general Maister, so jo zaradi epidemioloških razmer odpovedali.

Šaleško društvo general Maister Velenje bo vsem osmošolcem v Šaleški dolini podarilo knjigo Gustava Šiliha Beli dvor/nekoč je bilo jezero, saj je bil Šilih sodelavec generala Maistra. S tem projektom po navedbah velenjske občine krepijo domoljubno zavest, pospešujejo bralno pismenost in pripadnost Šaleškemu prostoru. V Škofji Loki pa bodo danes priredili okroglo mizo o Maistrovih borcih iz tega dela Slovenije. V Sokolskem domu na Mestnem trgu sta ob tej priložnosti na ogled razstavi Žirovci v bojih za slovensko severno mejo 1918–1919 in General Maister.

Rudolf Maister Rudolf Maister
BOBO
Rudolf Maister Rudolf Maister
BOBO
Rudolf Maister Rudolf Maister
BOBO
Rudolf Maister Rudolf Maister
BOBO
Rudolf Maister Rudolf Maister
BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!