V naslednjih dneh prihaja otoplitev. Bomo že imeli poletne temperature?

Slovenija 01. Jun 202414:24 0 komentarjev
Vročina
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

V začetek meteorološkega poletja smo vstopili z vse prej kot poletnimi temperaturami, a to se bo kmalu spremenilo. Sredi naslednjega tedna se bo segrelo tudi nad 25 stopinj Celzija, termometri pa bi se lahko proti koncu tedna povzpeli celo do 30 stopinj Celzija.

Petkovo obilno deževje v izteku maja je dalo le malo upanja, da v meteorološko poletje vstopamo s temu primernimi temperaturami. A te bomo, kot kaže, vendarle kmalu izkusili. Že v sredini prihodnjega tedna nas namreč čaka otoplitev.

Nanjo bo treba sicer še nekaj dni počakati, saj bo pred tem, v nedeljo popoldan in v noči na ponedeljek, na vreme pri nas začela vplivati višinska motnja, ki bo povečala verjetnost za plohe in nevihte, je za N1 pojasnil dežurni vremenoslovec agencije za okolje (Arso) Luka Ravnik.

Ponedeljek in torek bosta tako še muhasta in deževna, kakšno ploho in nevihto lahko pričakujemo tudi danes.

Od srede naprej pa bomo prehodno prišli pod vpliv območja visokega zračnega tlaka. V naše kraje bo začel dotekati toplejši zrak, ozračje se bo segrelo.

Najvišje dnevne temperature se bodo gibale med 25 in 30 stopinj Celzija. Najtopleje bo za konec tedna, ko bodo po trenutnih napovedih sodeč temperature presegle 25 stopinj Celzija. “Ali bodo šle do 30, pa je še vprašanje,” pa je bil pri napovedi previden Ravnik.

Če bodo razmere ugodne, bo najvišjim temperaturam izpostavljena Primorska, predvsem njeno zaledje. Tam obstaja nekaj več možnosti, da bi lahko v petek ali soboto termometri dosegli 30 stopinj Celzija, a z gotovostjo bodo lahko to na Arsu potrdili šele v prihodnjih dneh.

Poleg visokih temperatur bo v petek in soboto po ocenah Arsa obenem najnižja verjetnost za popoldanske plohe, kar pomeni, da bo vreme ne glede na to, ali živo srebro doseže 30 stopinj Celzija ali ne, več kot primerno za izlet ali obisk slovenske obale. S temperaturo morja, ki se trenutno giblje okoli osvežujočih 21 stopinj Celzija, si morda lahko obetamo celo otvoritev kopalne sezone.

Bonus video: Ekskluzivno soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!