V Občini Komenda končana drama o odlagališču odpadkov Suhadole

Slovenija 03. Avg 202312:46 0 komentarjev
Odlagališče Suhadole
BOBO

Občina Komenda je po dolgoletni drami dokončno zaprla odlagališče odpadkov v Suhadolih, zadnje odlagališče odpadkov, ki jih je Slovenija morala zapreti v skladu sodbe sodišča EU. Inšpektorat za okolje in energijo je potrdil uspešno izvršbo inšpekcijske odločbe in Občini Komenda tudi vrnil izterjana sredstva za kritje izvršilnih stroškov odstranitve odpadkov. Občina želi sedaj na tem mestu postaviti sončno elektrarno.

Glede na določila evropske direktive bi morala občina Komenda zapiralna dela na inertnem odlagališču Suhadole izvesti do julija 2009. Lahko bi pridobila okoljevarstveno dovoljenje za čas zapiranja odlagališča in po njegovem zaprtju ali pa odstranila vse odpadke iz odlagališča.

Ker ni storila ničesar od tega, ji je inšpektorat naložil odstranitev odpadkov. Ker inšpekcijske odločbe niso izvedli niti v roku, določenem v odločbi, niti v roku, določenem s sklepom o dovolitvi izvršbe po drugi osebi, je inšpektorat naročil strokovno oceno stroškov odstranitve odpadkov, občini pa naložil založitev sredstev za kritje teh stroškov. Občina teh sredstev ni nakazala, zato je država prek Finančne uprave RS začela prisilno izterjavo sredstev za izvedbo izvršbe. Občini je zasegla 2,82 milijona evrov.

Občina Komenda je leta 2021 zaprosila za okoljevarstveno dovoljenje za čas zapiranja odlagališča in po njegovem zaprtju ter ga marca 2022 tudi dobila. V njem so določene zahteve, ki jih mora izpolniti upravljavec odlagališča za čas zapiranja odlagališča in po njegovem zaprtju.

Inšpektor za okolje je 12. junija letos opravil kontrolni terenski pregled na odlagališču Suhadole in ugotovil, da je občina zahteve v celoti izpolnila oziroma da je izvedla vsa zapiralna dela na odlagališču. S tem je izvršila tudi odločbo inšpektorata, ta pa je občini lahko vrnil izterjana sredstva.

Odlagališče odpadkov v Suhadolah je bilo zadnje od 21 odlagališč, ki jih je Slovenija zaprla na podlagi sodbe Sodišča EU. Zapiranje se je zavleklo prav zaradi omenjenega neuspešnega postopka pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja za čas zapiranja.

Na 27.000 kvadratnih metrov velikem zemljišču želi občina zdaj postaviti sončno elektrarno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!