Rudno polje zalilo v 10 minutah, ponoči možni močnejši krajevni nalivi

Slovenija 16. Maj 202420:42 1 komentar
Foto: Arso

V četrtek popoldne in zvečer so dele Slovenije zajele nevihte. Spremljajo jih tudi močni nalivi, v pol ure je ponekod na severozahodu države padlo kar 24 litrov dežja na kvadratni meter. "Glavnina padavin pa je padla v približno desetih minutah," je Agencija RS za okolje (Arso) zapisala na Facebooku.

Kje je vreme povzročalo največ težav, preberite v članku Za nami nemirna noč, najhuje je bilo v Šmarju pri Jelšah

Zahod države so v četrtek popoldne zajele padavine, ki so zvečer dosegle vzhod države. Zaradi močnejših nalivov je Agencija RS za okolje (Arso) že dopoldne izdala oranžno vremensko opozorilo za severovzhod, severozahod in jugozahod države.

Po 19. uri je bil močan naliv na severozahodu države, in sicer na Rudnem polju.

“Od 19.00 do 19.30 smo izmerili 24 litrov dežja na kvadratni meter. Kot pa je razvidno tudi iz naše vremenske kamere, je glavnina padavin padla v približno desetih minutah,” je Arso zapisal na Facebooku. A neviht še ni konec, saj v višinah piha južni do jugozahodni veter, zato so nevihtne celice svojo pot nadaljevale proti severu in severovzhodu države.

V prvem delu noči na petek bodo ob prehodu vremenske fronte že možni močnejši krajevni nalivi. Ob tem Arso opozarja na hitro naraščanje in poplavljanje hudourniških vodotokov in manjših rek.

Medtem je meteorolog Blaž Šter na omrežju X zapisal, da je bila popoldne glavnina nevihtnega dogajanja nad severno Italijo, pri nas je bila “ena malo močnejša nevihta, ki je nastala nad Jadranom in se pomaknila vse do Gorenjske”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje