V veljavi več vremenskih opozoril, najhuje bo na dveh območjih

Slovenija 16. Maj 202409:38 > 12:10 0 komentarjev
Nočno nevihtno nebo
Nočno nevihtno nebo (Foto: Foto:Žiga Živulovič jr./BOBO)

Od zahoda se Sloveniji približuje vremenska fronta, zato nas čaka zelo nestanovitno popoldne. Močnejše padavine se bodo najprej pojavile na zahodu države in do večera zajele vso Slovenijo. Na agenciji za okolje svarijo pred nevihtami, vetrom in obilnimi količinami dežja, ki lahko povzročijo tudi naraščanja rek. Meteorolog Andrej Velkavrh je za N1 povedal, da najhujše razmere pričakujejo na dveh območjih.

Današnji dan bo vremensko zelo nestanoviten.

Nad zahodno Evropo ter zahodnim in severnim Sredozemljem se zadržuje vremenska fronta, ki bo zvečer prešla Slovenijo. Pred njo k nam v višinah od jugozahoda priteka razmeroma topel in vlažen zrak, zato se bodo pojavili dež, veter in nevihte, napovedujejo na agenciji za okolje (Arso).

Meteorolog Arsa Andrej Velkavrh je za N1 povedal, da največ padavin nad Slovenijo pričakujemo popoldne, količina padavin se bo proti večeru stopnjevala. “Ocenjujemo, da bosta dve območji v državi prejeli obilnejšo pošiljko padavin: na zahodu je to območje od Primorske proti Posočju in severnemu delu Gorenjske, na vzhodu pa območje od Bele krajine proti Pohorju,” je napovedal. V obeh primerih gre za približno 20 kilometrov širok pas.

Radarsko sliko lahko spremljate na TEJ POVEZAVI.

Več težav pričakujejo na vzhodu

Največ dežja bo padlo na zahodu, a jih na Arsu bolj skrbi vzhod države. Čeprav bo tam padalo krajši čas, bo količina padavin večja, te pa bodo tudi bolj intenzivne. Medtem ko bo na zahodu začelo deževati že zgodaj popoldne, bodo vzhodni del države obilne padavine zajele šele proti večeru.

“Območje na vzhodnem delu države je ranljivejše za obilne padavine, to pomeni, da manj padavin tam povzroči več težav, saj reke hitreje reagirajo in tudi bolj narastejo,” je pojasnil Velkavrh. Glavnina dežja bo zapadla do sredine noči na petek, je dodal. Po celotni državi se lahko pojavijo tudi nevihte, na Arsu ne izključujejo možnosti sodre.

Količina padavin v goratem svetu zahodne Slovenije lahko ponekod preseže 100 litrov na kvadratni meter, na severovzhodu Slovenije pa na Arsu pričakujejo od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter, je za STA  napovedal meteorolog Brane Gregorčič. Ta dež pa bo padel v razmeroma kratkem času, torej približno v šestih urah, in sicer nekje zvečer med 18. in 24. uro, je še pojasnil.

Ob izdatnejših padavinah lahko narastejo manjše reke in vodotoki, možna so tudi razlivanja v manjšem obsegu, piše na njihovi spletni strani. Verjetne so tudi poplave meteorne in zaledne vode. Plavje lahko zamaši posamezne objekte vodne infrastrukture in zajezi vodni tok, tudi opozarjajo na Arsu.

nevarnost hudourniških poplav v petek.
Nevarnost hudourniških poplav v četrtek in petek  (Foto: ARSO)

V noči na petek lahko po podatkih Arsa lahko najhitreje narastejo predvsem manjše reke v porečjih Drave, Mure, Sotle in Savinje. Drava se lahko zaradi povečanega pretoka v petek razlije v manjšem obsegu v spodnjem toku.

Če živite na ogroženem območju, Arso svetuje pozorno spremljanje razmer. Če opazite naraščanje hudourniškega vodotoka, se umaknite na varno in ne poskušajte prečkati vodnega toka. Iz nižjih prostorov domovanja umaknite hrano, dokumente, denar in druge dragocenosti.

Arso izdal več opozoril: dež, nevihte in veter

Agencija za okolje je za današnji vremensko pester dan izdala več opozoril. Za večino države sta v veljavi opozorilo za dež in nevihte. Zahod države je obarvan oranžno, vzhod pa rumeno.

Oranžno vremensko opozorilo velja od okoli 15. ure do noči na petek.

V primeru neviht se lahko po vsej državi ob nalivih pojavljajo tudi piš vetra in udari strel, opozarjajo. “Pozorni bodite na bližajoče se nevihtne oblake. Med nevihto se ne zadržujte na izpostavljenih mestih, počakajte na varnem mestu, nevihta običajno ne traja dolgo.”

vremensko opozorilo arso
V veljavi je več vremenskih opozoril (Foto: Posnetek zaslona/ARSO)

Na Primorskem velja tudi rumeno opozorilo pred vetrom, saj lahko sunki zapihajo s hitrostjo med 50 in 70 kilometrov na uro. To pomeni, da veter že maje drevesa in lahko lomi veje. Močan veter lahko povzroči tudi ovire v prometu. “Vrata in okna naj bodo zaprta. Na prostem se ne zadržujte na potencialno nevarnih mestih. Priporočamo dodatno previdnost v prometu. Priporočamo previdnost na morju,” so še opozorili meteorologi.

Zaradi namočenosti tal Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano nevarnost nastanka in ponovno aktivacijo zemeljskih plazov. Nevarnost bo ostala tudi po petku, ko se bodo padavine umirile. “Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za zahodno in tudi vzhodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih,” so sporočili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!