V prometni nesreči v Libiji umrli grški humanitarni delavci

Slovenija 18. Sep 202307:57 0 komentarjev
Libija
Foto: PROFIMEDIA

V prometni nesreči na vzhodu Libije je v nedeljo umrlo pet članov grške humanitarne misije, ki so bili na poti v mesto Derna, opustošeno v poplavah, je danes sporočila grška vojska. Kot so pojasnili po poročanju tujih tiskovnih agencij, je šlo za tri pripadnike grške vojske in dva prevajalca, ki sta jih spremljala.

Vseh pet grških državljanov naj bi še danes prepeljali v domovino, je še sporočila grška vojska. Že v nedeljo je Grčija sporočila, da ni jasno, kaj natančno se je zgodilo, in da incident preučujejo v sodelovanju z Libijo.

Minister za zdravje v vladi na vzhodu Libije Otman Abdeldžalil je na tiskovni konferenci novinarjem povedal, da se je nesreča zgodila, ko je bila ekipa grških humanitarnih delavcev na poti iz Bengazija v 300 kilometrov oddaljeno Derno. Njihov avtobus je trčil v avtomobil, v katerem je bila libijska družina.

V avtomobilu so umrli trije potniki, dva pa sta bila huje poškodovana, je dejal minister na novinarski konferenci v Derni. Povedal je še, da je bilo v grški ekipi 19 ljudi, med njimi so štirje umrli, ostalih 15 pa je bilo poškodovanih. “Stanje osmih je stabilno, stanje ostalih sedmih pa kritično,” je pojasnil.

Grčija je v nedeljo zjutraj poslala humanitarno pomoč na območja Libije, ki so jih prizadele uničujoče poplave, s čimer je izrazila solidarnost z Libijci. Pomoč je bila v obliki zdravstvenega in negovalnega osebja, medicinskih pripomočkov in hrane. Neurje Daniel, ki je s seboj prineslo velike količine padavin, je pred Libijo opustošilo Grčijo, Bolgarijo in Turčijo.

Libija Derna
Del razdejanja, ki ga je za seboj pustil poplavni val (Foto: AFP/Al-Masar TV/Profimedia)

ZN zaskrbljeni nad stanjem dveh jezov

Po uničujočih poplavah v Libiji, ki so zaradi porušenja dveh jezov najbolj opustošile mesto Derna na severovzhodu države, so Združeni narodi danes opozorili na zaskrbljujoče stanje še dveh jezov v državi. Po navedbah Urada ZN za usklajevanje humanitarnih razmer (OCHA) so se pojavila “nasprotujoča si poročila” o njuni stabilnosti.

Gre za jezova Jaza med Derno in Bengazijem ter Qattara v bližini Bengazija, je sporočil urad in pojasnil, da si poročila o njuni stabilnosti nasprotujejo. Po eni strani naj bi se soočala s hudim pritiskom, po navedbah oblasti na območju pa sta v dobrem stanju in delujeta, s tem da so na jez Jaza namestili črpalke za njegovo razbremenitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po ocenah Organizacije ZN za migracije (IOM) je zaradi ujme na severovzhodu Libije domove izgubilo najmanj 40.000 ljudi. Pomoč so državi doslej poslale EU, ZDA, Turčija, Združeni arabski emirati ter še več drugih držav ter institucij, vključno z Rusijo in Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO).

Evropska unija pa je danes sporočila, da bo po uničujočih poplavah v Libiji v podporo tej prizadeti državi sprostila dodatnih 5,2 milijona evrov humanitarne pomoči. Sredstva bodo namenjena podpori lokalnih organizacij, ki skrbijo za zatočišča, sanitarije in higieno, prehrano, zdravje in vodo, je danes sporočila Evropska komisija. Od skupnega zneska je 200.000 evrov namenjenih Skladu za odzivanje na nesreče Mednarodne zveze društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) v podporo libijskemu Rdečemu polmesecu.

Z novo pomočjo znaša skupni znesek EU za nujno pomoč Libiji 5,7 milijona evrov, so sporočili v Bruslju. Poleg tega EU še naprej zagotavlja pomoč v naravi prek mehanizma civilne zaščite EU. Doslej je pomoč Libiji prek mehanizma ponudilo osem držav članic EU. Evropski Center za usklajevanje nujnega odziva (ERCC) je v Libijo napotil tudi ekipo strokovnjakov in častnika za zvezo za podporo operacijam na terenu.

Susah, Libija
Susah, Libija (Foto: Ahmed Elumami/REUTERS)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!