V soboto se bodo po državi znova oglasile sirene

Slovenija 31. Avg 202316:47 0 komentarjev
Sirena
PROFIMEDIA

Po enomesečni prekinitvi se bo prvo soboto v septembru znova začelo testiranje splošnega alarmnega znaka z enoličnim zvokom sirene.

Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) sporoča, da bodo to soboto, 2. septembra 2023, ob 12. uri, znova začeli testiranje splošnega alarmnega znaka z enoličnim zvokom sirene.

V mesecu avgustu je bila namreč zaradi poplav izdana odredba poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije Srečka Šestana, s katero je bilo testiranje siren preklicano, da bi se izognili morebitni zmedi med prebivalci.

Testiranje siren vsako prvo soboto od leta 1997

URSZR je z uredbo leta 1997 določila, da vsako prvo soboto v mesecu ob 12. uri s proženjem siren testira pravilno delovanje sistema za alarmiranje. Pred tem so se sirene testirale vsako soboto ob 12. uri.

S testom siren se zagotavlja nemoteno in učinkovito delovanje sistema za alarmiranje, da smo v primeru morebitne nevarnosti pripravljeni ter sposobni hitrega in usklajenega odziva. Gre za enoličen zvok sirene, ki traja 30 sekund.

Ob nevarnosti poplav, večjih požarov, vojaških napadov ali napadov s kemičnim orožjem URSZR uporablja sistem javnega obveščanja s sirenami. Najpomembnejši alarmni signali so trije:

  • opozorilo na nevarnost: enoličen zvok sirene, ki traja dve minuti
  • preplah ali neposredno nevarnost (tudi za poplave): zavijajoč zvok sirene, ki traja eno minuto (slišite ga lahko spodaj)

  • konec nevarnosti, ki ga slišimo tudi vsako prvo soboto v mesecu, ko se izvaja testiranje siren: enoličen zvok sirene, ki traja 30 sekund

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!