V Zagorju ob Savi hudournik odnesel osebo

Slovenija 08. Jun 202308:28 > 13:21 0 komentarjev
Policijski avto
Foto: N1

V Zagorju ob Savi je narasli hudournik včeraj zvečer odnesel osebo. Danes so jo našli mrtvo v strugi hudournika, je sporočila policija.

V sredo proti večeru so se nad osrednjim delom države razvila močna neurja, ki so zajela predvsem območje med Domžalami, Vranskim in Trbovljami.

Policija je bila okoli 21.30 obveščena, da je v Zagorju ob Savi narasli hudournik, ki je tekel čez cesto, v strugo hudournika odnesel osebo. Takoj je stekla iskalna akcija policije in drugih služb, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Osebo so danes našli mrtvo v strugi hudournika. Policisti bodo po zbranih obvestilih o vseh okoliščinah dogodka obvestili pristojno državno tožilstvo.

Največ dogodkov so zaradi neurij obravnavali na območju regijskega centra za obveščanje Ljubljana (25) in Trbovlje (19), na območju Celja pa en dogodek, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Meteorna voda je ogrožala tudi večstanovanjski objekt v Radomljah, pomagalo je enajst prostovoljnih gasilcev z dvema voziloma.

Zaradi poplavljenega cestišča sta bili zaprti tudi cesti Trojane–Izlake in Blagovica–Trojane.

Meteorne vode so zalile 36 stanovanjskih in drugih objektov ter šolo v Izlakah, hudourniki so ponekod prestopili struge in zalili cestišča, propuste ter ogrožali objekte. Sprožili so se trije zemeljski plazovi, do udora cestišč je prišlo v dveh primerih, podrlo se je eno drevo.

Pri Zagorju ob Savi je bila motena oskrba z električno energijo. Po podatkih Elektra Ljubljana je bilo brez oskrbe z električno energijo okoli 340 odjemalcev.

Blagovica Blagovica
Uroš Medič, namestnik poveljnika Gasilske zveze Lukovica
Blagovica Blagovica
Uroš Medič, namestnik poveljnika Gasilske zveze Lukovica
Blagovica Blagovica
Uroš Medič, namestnik poveljnika Gasilske zveze Lukovica
Blagovica Blagovica
Uroš Medič, namestnik poveljnika Gasilske zveze Lukovica
Blagovica Blagovica
Uroš Medič, namestnik poveljnika Gasilske zveze Lukovica

Za odpravljanje posledic neurja je bilo aktiviranih 28 gasilskih enot, skupno okoli 70 gasilcev. Gasilci in delavci komunalnih in cestnih služb so ponekod še na terenu, najverjetneje bodo tudi danes dopoldan.

Razmere v Šentilju zaradi novih plazov še vedno nestanovitne

Razmere na območju občine Šentilj, kjer so se zaradi močnega deževja pred tremi tedni sprožili številni zemeljski plazovi, so še vedno nestanovitne. Zaradi nadaljnjih padavin so ovirana sanacijska dela, sprožajo se novi plazovi, je povedal župan Štefan Žvab. “Skoraj vsak dan imamo dež, tako da se plazovi, ki so nastali prej, poglabljajo ali pa nastajajo novi. Zemljina se še vedno ni umirila in žal se srečujemo z dodatnimi novimi problemi, ki jih imamo že tako ali tako dovolj,” je dejal. “Ampak trenutno ne moremo nič proti naravi,” je dodal.

Pojasnil je, da poskušajo sanirati najbolj nujne zadeve. V prvi vrsti želijo omogočiti petim družinam dostop do njihovih domov, saj jim je ta zaradi poškodovanih cest še vedno onemogočen. Štiri družine zaradi ogroženosti njihovih hiš še vedno bivajo v kontejnerjih. “Ena družina je že preseljena, ta teden bomo v stanovanje preselili še eno družino. Dve družini sta sami našli zatočišče, saj so jima občani ponudili del svoje hiše. Dve družini pa se nočeta izseliti iz svojih domov, zato smo jim v bližini postavili kontejner, da v njem prespijo, čez dan pa so lahko v svojih hišah,” je pojasnil župan.

Občina trenutno popisuje škodo. “O končni oceni je še prehitro govoriti, zadnja ocena, ki smo jo imeli, pa se giblje okoli 7,6 milijona evrov. Trenutno vnašamo podatke v sistem, da vidimo, kakšna bo ocena. Ampak glede na to, kar se trenutno še dogaja, se nam škoda iz dneva v dan povečuje,” je še povedal Žvab.

Nestanovitno vreme se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. Danes bo sicer delno jasno, sredi dneva in popoldne pa bo spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami. Tudi v petek čez dan so po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) napovedane krajevne plohe in nevihte, nestanovitno vreme se bo nadaljevalo še v soboto in nedeljo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!