Več pripadnikov notranjske civilne zaščite ima koronavirus z visoko vročino

Koronavirus 13. Avg 202316:55 > 18:51 21 komentarjev
uprava za zaščito in reševanje
Žiga Živulovič jr./BOBO

Delo štaba Civilne zaščite za Notranjsko so nekoliko ohromile tudi okužbe s koronavirusom. V petek je zbolelo šest oseb, zato so izvedli preventivno testiranje vseh prisotnih in izvedli dekontaminacijo prostorov. Nato je zbolelo še nekaj članov. Na pomoč so jim priskočili kolegi iz ostalih štabov civilne zaščite, ki so jih za delo z aplikacijo Poplave 2023 usposobili kar čez noč.

V štabu Civilne zaščite za Notranjsko so v petek zjutraj zaznali prve okužbe s koronavirusom. Da se je okužilo šest oseb, so potrdili s testiranjem. Nato pa so ob pomoči Zdravstvenega doma Postojna testirali vse, ki so bili v tistem trenutku v prostorih štaba, je razložil poveljnik Sandi Curk.

“Istočasno smo obvestili tudi vse, ki so bili v stiku s prvimi okuženimi. Nato smo izvedli dekontaminacijo prostorov, v katerih deluje štab,” je opisal.

Že v petek popoldne in zvečer so se simptomi začeli pojavljati pri novih okuženih, nekaj ljudi je zbolelo tudi še v soboto zjutraj. O tem, kakšno je število vseh okuženih skupaj, Curk ni želel govoriti. Od sobote novih primerov okužb niso obravnavali.

Po Curkovih besedah so simptomi zanimivi, saj je imela večina obolelih v prvih 48 urah izredno visoko telesno temperaturo.

Okužbe so kadrovsko ohromile štab

Okužbe s koronavirusom so vplivale na delo štaba, saj so ga kadrovsko ohromile. “V nekaj urah, predvsem v nočnem času, smo usposobili kolege iz ostalih štabov civilne zaščite za delo z aplikacijo Poplave 2023,” je dodal.

Slovenci množično ponudili pomoč

Štab Civilne zaščite za Notranjsko sicer bdi nad aplikacijo Poplave 2023, ki povezuje prostovoljce in donatorje s civilno zaščito ter občinami. “V prvih dneh uporabe aplikacije smo imeli nekaj težav,” pravi Curk in dodaja, da so se te težave v zadnjih dneh zmanjšale.

“A življenje ni le aplikacija. V življenju se ljudje tudi sami dogovarjajo s prijatelji in znanci. To gre mimo sistema, občine za to ne vedo. Tudi za te primere smo našli enostavno rešitev. Tisti, ki se dogovorijo s prijatelji in znanci, nas o tem obvestijo prek elektronske pošte, mi pa to preverimo in jim izdamo napotnico,” je opisal.

Curk je dodal, da so Slovenci tako množično ponudili pomoč, da zaradi varnosti in organizacije vsem, ki ponujajo pomoč, v tem trenutku ne morejo zagotoviti dela.

NIJZ: Okužb je malo, gre za blag potek bolezni

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili, da je testiranja trenutno malo, predvsem se testira ranljive skupine. Če se covid-19 pojavi v domu za starejše, se testira tudi kontakte. V zadnjih mesecih sicer beležijo zelo malo okužb, največ do 10 na dan.

V soboto je bilo potrjenih pet okužb, izhaja iz spletne strani NIJZ. Ocenjujejo, da je trenutno aktivnih 43 primerov.

Simptomi okužbe ostajajo enaki. Pomembno pa je, da gre pri okuženih bolezen poteka blago, tudi pri starejših in ranljivih skupinah ni zaznanih težjih primerov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje