Velenjska komunala s posodobljenimi tehničnimi zahtevami nad visoke položnice

Slovenija 01. Jul 202412:38 1 komentar
Cene ogrevanja
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V Velenju in Šoštanju so danes začele veljati posodobljene tehnične zahteve za graditev, obratovanje in vzdrževanje naprav daljinskega ogrevanja, s katerimi želijo v Komunalnem podjetju Velenje doseči prihranke toplotne energije in večjo učinkovitost sistema. Ta je bil letos zaradi protestov ob visokih cenah ogrevanja na očeh javnosti in politike.

Ena od novosti je sprememba oz. nižanje temperaturnih režimov, ki vključuje tako nižanje temperaturnih režimov vročevodnega in toplovodnega sistema v upravljanju distributerja toplote kot nižanje temperaturnih režimov internih toplotnih naprav odjemalcev, so sporočili iz velenjske komunale.

Z nižanjem temperaturnih režimov v komunalnem podjetju sledijo cilju občine za povečanje števila energetsko saniranih stavb. Veliko število energetsko neučinkovitih stavb je namreč eden od razlogov za izgube toplote in visoko porabo. Nove zahteve energetsko obnovljenim večstanovanjskim objektom omogočajo nižji temperaturni režim internih naprav, to pa pomeni tudi manjše izgube in nižjo porabo toplote energije znotraj objekta, so zapisali v komunali.

Pri tem so opozorili, da bi šaleški distribucijski sistem toplotne energije lahko že danes deloval z nižjimi temperaturnimi režimi, a ga pri tem omejujejo zahteve odjemalcev ali proizvodnega vira, to je Termoelektrarne Šoštanj. Ob postopnem prehodu na prenovljeno ogrevanje Šaleške doline naj bi nato zaradi vključevanja novih obnovljivih proizvodnih virov temperaturne režime še dodatno nižali.

Radiator
Foto: PROFIMEDIA

Nove zahteve prinašajo tudi spremembo priključne ali obračunske moči, in sicer skozi poenotenje pogojev za vse vrste objektov oz. odjemalcev. Odslej bo za spremembo moči zadostoval že strokovni pregled dejanskega stanja objekta, spremembo pa se bo izvedlo na podlagi vloge, potrebnih izvedenih del za vgradnjo opreme in priložene dokumentacije, ki mora vsebovati izračun toplotnih izgub.

Vloge za spremembo obračunske moči bodo lahko odjemalci po novem oddajali skozi vse leto. Jasno naj bi nove zahteve opredeljevale tudi odgovornost za ustrezno določitev priključne in obračunske moči in za pravilno delovanje in uporabo opreme.

Nadzor obratovanja distribucijskega sistema in neupravičenega odjema po navedbah komunale prinaša sodobne postopke in tehnologije merjenja in prenosa podatkov o porabi toplote, pa tudi zaostritev pogojev v primeru prekoračitev pogodbenih obveznosti odjemalca. Posodobljena pravila vsebujejo tudi ukrepe ob neekonomičnem delovanju internih toplotnih postaj in toplotnih podpostaj v upravljanju odjemalcev.

Protestniki pozimi opozarjali na visoke račune

Visoki računi v Šaleški dolini so v minuli ogrevalni sezoni burili duhove tako v lokalnem okolju kot širše. Civilna iniciativa je nanje opozarjala z več protesti, kritika je bila uperjena tako v velenjsko občino in v občinsko komunalno podjetje kot v Termoelektrarno Šoštanj, ki z odvečno paro zagotavlja toplotno energijo za sistem, in v državo. Dogajanje v Velenju je bilo tudi predmet politične razprave na državni ravni.

V Velenju so sicer že junija lani sprejeli akcijski načrt preobrazbe daljinskega sistema ogrevanja, saj bo najpozneje leta 2033 v Termoelektrarni Šoštanj konec energetske rabe premoga in bo treba za oskrbo s toploto uvesti nove vire.

Protest Velenje, 24.1. Protest Velenje, 24.1.
Blaž Skok/N1
Protest Velenje, 24.1. Protest Velenje, 24.1.
Blaž Skok/N1
Protest v Velenju Protest v Velenju
Foto: BOBO
Protest v Velenju Protest v Velenju
Foto: BOBO
Protest v Velenju Protest v Velenju
Foto: BOBO
Protest v Velenju Protest v Velenju
Foto: BOBO
Foto: BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje