V Velenju protest zaradi položnic: Absurdno je, da stradamo zaradi ogrevanja

Slovenija 24. Jan 202415:47 > 17:37 11 komentarjev

V Velenju je popoldne potekal protest zaradi visokih cen položnic za električno energijo za mesec december. Predstavnica Ljudske iniciative Velenje Sara Bajec je v nagovoru dejala, da je absurdno, da meščani v letu 2024 stradajo na račun ogrevanja. Med drugim zahtevajo preklic položnic za lanski december in začasno zaustavitev izdajanja novih položnic, dokler ne najdejo rešitve za znižanje cen toplotne energije.

Na Titovem trgu v Velenju se je popoldne na pobudo Ljudske iniciative Velenje zbralo okoli 1.000 protestnikov – po podatkih organizatorjev naj bi jih bilo celo okoli 3.000, ki so znova opozarjali na vrtoglavo visoke položnice za električno energijo za mesec december.

Predstavnica iniciative Sara Bajec je v svojem nagovoru dejala, da je absurdno, da ljudje v letu 2024 stradajo na račun ogrevanja. “A sočasno se je točno to moralo zgoditi. Da smo zdaj končno prisiljeni odpreti oči in se zazreti tej gnilobi v obraz. Mislim, da se moramo na tej točki v Velenju in drugod namesto o komunali začeti pogovarjati o morali,” je dejala. Spraševala se je, kje je velenjski župan Peter Dermol, da bi pojasnil visoke položnice.

Ta je na današnji seji državnega sveta predlagal, da se državni pravilnik, ki določa obračun stroškov toplotne energije, dopolni tako, da se v primeru, če enota v večstanovanjski stavbi ni v uporabi najmanj en mesec, poraba toplote za to enoto za to obdobje obračuna po dosedanjih določbah. Preostali del neporabljene toplote, ki bi odpadel na to enoto, če bi bila v uporabi, pa bi se kot olajšava upoštevala za enote, ki mejijo na to enoto, in ne na celotno stavbo v povprečju enakih mesecev preteklih let. Podal je tudi pobudo za povišanje subvencij za energetsko sanacijo starejših večstanovanjskih stavb, je poročala STA.

Protest v Velenju Protest v Velenju
Foto: BOBO
Protest v Velenju Protest v Velenju
V Velenju so protestirali zaradi visokih položnic. (Foto: BOBO)
Protest v Velenju Protest v Velenju
Foto: BOBO
Protest v Velenju Protest v Velenju
Foto: BOBO
Protest v Velenju Protest v Velenju
Foto: BOBO
Protest Velenje, 24.1. Protest Velenje, 24.1.
Blaž Skok/N1
Protest Velenje, 24.1. Protest Velenje, 24.1.
Blaž Skok/N1
Protest Velenje, 24.1. Protest Velenje, 24.1.
Blaž Skok/N1
Protest Velenje, 24.1. Protest Velenje, 24.1.
Blaž Skok/N1

Bajec je na protestu poudarila, da je njihov protest miren in spoštljiv. “Naše mesto Velenje ni nič krivo, da se znotraj njega odvijajo podle stvari. Mesto Velenje, ne pozabimo, nam daje kalup, vsebino tega pa polnimo mi. Naj bo ta vsebina čudovita, krasna in takšna, na katero bomo vsi ponosni,” je dejala. Vse protestnike je pozvala, naj Titov trg po protestu pustijo čist.

Opozorila je, da naj bi se v računih, ki so jih prejeli meščani, domnevno skrivalo mnogo napak. “Stolčki se tresejo veliko bolj kot tale listek,” je dejala Bajec, ko je kazala na decembrski račun.

Med zahtevami preklic poslanih položnic in odlog pošiljanja novih položnic

Njihove zahteve, ki jih je predstavila Lidija Šolinc iz iniciative, so preklic položnic za december, pa tudi začasna zaustavitev izdajanja novih položnic, dokler ne najdejo rešitve za 50-odstotno znižanje cen toplotne energije. Zahtevajo znižanje cen za dostojno življenje, prav tako pa, da bi odčitava porabe potekala brez posredniških podjetij. Želijo si še ukinitev plačevanja obračunske moči v poletnih mesecih, ko ni ogrevanja.

V Komunalnem podjetju Velenje so povedali, da so položnice izdane na podlagi dejanskih odčitanih porab objektov in principa delitve, na katerega nimajo vpliva, ter veljavnih cen po uradno objavljenih cenikih. Ne obstaja pravna podlaga za preklic, saj bi s tem podjetje namenoma kršilo obstoječo zakonodajo, so zapisali.

Glede zahteve po začasni ustavitvi izdajanja novih položnic so v komunali pojasnili, da so cene komunalnih storitev odvisne od različnih dejavnikov, kot so stroški proizvodnje, vzdrževanja infrastrukture, energetski viri in drugi operativni stroški. (STA)

Termoelektrarno Šoštanj so pozvali, naj “takoj zniža ceno toplotne energije na raven iz januarja leta 2022”. Zahtevajo  tudi javno objavo cen toplotne energije. Od občine pa zahtevajo izvedbo revizije komunalnega podjetja.

Asmir Bečarević iz iniciative je dejal, da bodo te položnice marsikoga pahnile v revščino. “To je nedopustno,” je dejal. Pristojne je pozval, naj prevzamejo odgovornost. “Mi ne bomo prodajali svojih stanovanj, zato da bomo plačali položnice,” je dejal. Predstavljene zahteve so po njegovem mnenju upravičene, saj da so se cene v zadnjih šestih letih dvignile za 300 odstotkov.

Ljudska iniciativa Velenje, ki jo je pred časom ustanovila skupina občanov, je v ponedeljek predstavila več zahtev, ki naj jih občina in Komunalno podjetje Velenje uresničita najkasneje do konca februarja, v nasprotnem primeru so napovedali stopnjevanje protesta, tudi z referendumom in celo blokado mesta.

Na očitke so se danes že odzvali v Termoelektrarni Šoštanj. Kako odgovarjajo, preberite tukaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje