Velenjska komunala zgolj z majhnim znižanjem cene variabilnega dela toplote

Slovenija 28. Feb 202413:45 > 14:27 0 komentarjev
Podražitev: energetski vavčerji
Foto: PROFIMEDIA

Komunalno podjetje Velenje bo v petek variabilni del toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo za gospodinjske odjemalce v Šaleški dolini znižalo za 0,7 odstotka na 68,2 evra za megavatno uro (MWh) brez davka. Ob tem bosta občini Velenje in Šoštanj ceno toplote za marec in april subvencionirali v višini pet evrov za MWh.

Velenjska komunala znižuje ceno variabilnega dela toplote, občini Velenje in Šoštanj pa bosta uvedli dodatno subvencijo.

Komunalno podjetje Velenje bo v petek variabilni del toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo za gospodinjske odjemalce v Šaleški dolini znižalo za 0,7 odstotka na 68,2 evra za megavatno uro (MWh) brez davka.  Kot so pojasnili na svoji spletni strani, je lahko svet ustanoviteljev komunalnega podjetja variabilni del cene toplote za gospodinjstva prilagodil po tistem, ko je Termoelektrarna Šoštanj (Teš) s 1. januarjem in nato še s 1. februarjem znižala nakupno ceno toplotne energije. Variabilni del cene toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo poslovnega in industrijskega odjema medtem ostaja nespremenjen in znaša 73,05 evra za MWh brez davka.

Občini Velenje in Šoštanj pa bosta ceno toplote za marec in april subvencionirali v višini pet evrov za MWh.

Močno zvišanje cene toplote je to zimo razburilo prebivalce Šaleške doline. Ljudska iniciativa Velenje je v ponedeljek Tešu vročila zahtevo, da ceno toplote zniža na 20 evrov za MWh, svoje zahteve, med drugim znižanje stopnje DDV na toplotno energijo z 22 na 9,5 odstotka ter izločitev stroška emisijskih kuponov ogljikovega dioksida iz izhodiščne cene distribucije toplote, je predstavila tudi DZ, vladi in ministrstvu za okolje, prostor in energijo.

Protest v Velenju Protest v Velenju
Foto: BOBO
Protest v Velenju Protest v Velenju
Foto: BOBO
Protest v Velenju Protest v Velenju
Foto: BOBO
Protest proti visokim cenam komunalnih storitev Protest proti visokim cenam komunalnih storitev
Borut Živulović/BOBO

Če zahteve ne bodo upoštevane, je iniciativa napovedala sprožitev postopka za razpis referenduma. Od pristojnih pa pričakuje, da se na njene zahteve odzovejo v naslednjih 14 dneh.

V Tešu so v odzivu ponovili, da ceno toplotne energije, ki jo proizvajajo za Šaleško dolino, regulira Agencija za energijo ter da s cenami za dobavo toplote ne ustvarjajo dobička, ampak krijejo le stroške proizvodnje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!