Veleposlanik v Ankari Primož Šeligo se bo moral predčasno vrniti domov

Slovenija 21. Jun 202220:21 > 20:44 1 komentar
Primož Šeligo
Srdjan Živulović/Bobo

Slovenski veleposlanik v Ankari Primož Šeligo se bo moral konec junija predčasno vrniti v domovino. Kot so nam potrdili na zunanjem ministrstvu, je vlada določila predloge za njegovo predčasno razrešitev z dolžnosti izrednega in pooblaščenega veleposlanika v Turčiji in v nerezidenčnih državah. Razlog za predlagani odpoklic so po navedbah MZZ Šeligove kršitve zakona o zunanjih zadevah.

Na zunanjem ministrstvu (MZZ) so potrdili informacije N1, da se bo moral veleposlanik v Ankari Primož Šeligo predčasno vrniti v domovino. Kot so navedli, “je vlada določila predloge o predčasni razrešitvi z dolžnosti izrednega in pooblaščenega veleposlanika Republike Slovenije v Republiki Turčiji in nerezidenčnih državah s 30. junijem 2022. Po objavi ukazov o odpoklicu bo veleposlanik Šeligo razporejen v notranjo službo ministrstva”.

Predčasni odpoklic veleposlanika Šeliga je bil po navedbah MZZ predlagan zato, ker je ta kršil zakon o zunanjih zadevah v delu, ki govori o obveznostih in prepovedih diplomatov. Kršitve je po besedah naših virov ugotovil inšpekcijski nadzor, ki ga je glavni diplomatski nadzornik Andrej Grasselli z ekipo na slovenskem veleposlaništvu v Turčiji opravil še v času, ko je ministrstvo vodil Anže Logar.

semafor rdeča luč MNZ
Bobo

V poročilu o nadzoru naj bi po naših informacijah Šeligu očitali slabo vodenje veleposlaništva, neprimeren in ponižujoč odnos do zaposlenih, nenamensko porabo denarja, izkoriščanje položaja za udejanjanje zasebnega interesa … Na te ugotovitve naj bi sicer veleposlanik v Turčiji podal obširen odgovor, a nadzornikov očitno ni prepričal. Po njihovi oceni so bile kršitve Primoža Šeliga tako hude, da ga je treba predčasno odpoklicati s čela diplomatskega predstavništva. Anže Logar naj bi pred koncem ministrovanja po besedah naših virov Šeligu vzel pooblastila za finančno poslovanje, predlog za predčasni odpoklic pa je do konca izpeljala sedanja vlada. Ukaz o odpoklicu sicer podpiše predsednik republike.

Šeligo je bil v preteklosti veleposlanik v Rusiji in v Ukrajini, pred odhodom v Ankaro pa je bil nekaj časa na MZZ zadolžen za odnose z javnostmi. Na veleposlaniškem mestu v Turčiji je od poletja 2019.

Dosedanji predčasni odpoklici veleposlanikov

Predčasni odpoklic vodje diplomatskega predstavništva zaradi kršitev je sicer redek ukrep. Najbolj odmevna je bila pred dobrim desetletjem predčasna vrnitev v domovino tedanjega veleposlanika v Madridu Petra Reberca, ki je dobil tudi izredno odpoved delovnega razmerja. Osrednji razlog je bilo neracionalno trošenje davkoplačevalskega denarja. Kot je ugotovil takratni inšpekcijski nadzor, je Reberc v treh letih službovanja v Madridu kupil enormno količino različnih gospodinjskih pripomočkov (1800 kozarcev, 880 jedilnih nožev, 77 cedilnikov, 100 zajemalk …), električnega in ročnega orodja (15 macol, 107 izvijačev…), goriva, knjig in drugih pripomočkov.

Milana Balažica je predčasni odpoklic z veleposlaniškega mesta v Avstraliji pred osmimi leti doletel, ker je bil med gosti ob odprtju častnega konzulata Slovenije v Melbournu tudi poslovnež Nicolas Oman, ki je bil obsojen zaradi pedofilije. Borut Mahnič se je moral nekaj mesecev pred iztekom mandata veleposlanika v Egiptu v domovino vrniti zaradi nesposobnosti umiritve trenj med zaposlenimi in zaradi prometne nesreče z avtom veleposlaništva, ki naj bi jo povzročil veleposlanikov sorodnik, Mahnič pa naj poškodbe ne bi prijavil. Eden od očitkov naj bi bil tudi, da se ni izkazal pri organizaciji obiskov nekaterih vodilnih predstavnikov Slovenije v državah, za katere je bil kot veleposlanik pooblaščen. Tita Turnška  je k hitremu odhodu z veleposlaniškega položaja na Kitajskem “prisilil” vlom v prostore veleposlaništva, ki ga je zakrivila njegova žena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje