Milanovićev zdrs: finsko premierko pustil čakati samo

Svet 21. Jun 202218:10 > 22:17 3 komentarji

Finska premierka Sanna Marin je obiskala Hrvaško, kjer se je sestala s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem. Ta si je privoščil protokolarni spodrsljaj, saj je Marin pred napovedanim srečanjem samo pustil nekaj minut čakati pred kamerami. Te so premierko ujele med postopanjem pred vhodom, med čakanjem pa se je kratkočasila z ogledom umetniških del.

Finska premierka Sanna Marin je obiskala Hrvaško, kjer se je najprej sestala s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem. A še preden je do srečanja v predsedniškem uradu sploh prišlo, jo je slednji pustil čakati pred vhodom v svojo pisarno. Marin je tako dve minuti sama postopala po uradu in se kratkočasila z ogledom umetnin.

Protokolarni spodrsljaj Milanovića je že zaokrožil po družbenih omrežjih, kjer so se zvrstili različni komentarji. Nekateri so se pošalili, da si je Milanović vzel odmor za kajenje, drugi so bili mnenja, da gre za ‘zanimivo situacijo’, spet drugi so potezo hrvaškega predsednika označili za strašno.

Milanović: Marin je zamujala

Ker je dogodek sprožil buren odziv v medijih, so se pozneje odzvali tudi v uradu hrvaškega predsednika Milanovića. Kot so pojasnili, gre za netočne informacije, in da ni bil Milanović tisti, ki je zamujal, temveč finska premierka Marin. “Obisk finske premierke v uradu predsednika je bil v celoti izveden po dolgoletnem protokolu,” so zapisali in dodali, da si je odstopanja od tega privoščila Marin. “Predsednica finske vlade je v urad prispela skoraj pol ure pozneje, kot je bilo dogovorjeno, in je bila do zdaj edina gostja, ki predsednika ni čakala na predpisanem mestu, torej pred zastavami,” so med drugim še dodali.

Kot so sporočili iz urada hrvaškega predsednika Milanovića, so bile osrednje teme pogovorov današnjega srečanja s finsko premierko odnosi med državama, ki ju povezuje članstvo v Evropski uniji, prihajači vrh Nata, ki bo naslednji teden v Madridu, govorila pa naj bi tudi o političnih razmerah v jugovzhodni Evropi s poudarkom na Bosni in Hercegovini (BiH). Glede na to, da je Finska skupaj s Švedsko v maju uradno vložila prošnjo za članstvo v Natu, je predsednik Milanović premierko Marin seznanil s svojimi pogledi na širitev Nata. Kot je pojasnil, ne nasprotuje vstopu Finske v Nato, razume pa tudi varnostne razloge, zaradi katerih je država zaprosila za članstvo.

Milanović je finsko premierko prav tako opozoril na težave, s katerimi se sooča Hrvaška zaradi nestabilne politične situacije v BiH. Seznanil jo je tudi s položajem Hrvatov v BiH, ki naj bi jim bila odvzeta demokratična pravica do izvolitve svojih legitimnih predstavnikov. Poleg tega je hrvaški predsednik izrazil prepričanje, da je treba nadaljevati proces širitve EU. V zvezi s tem je izrazil podporo podelitvi statusa kandidatke Ukrajini in Moldaviji, a dodal, da je treba status kandidate hkrati zagotoviti BiH ter začeti pogajanja z državami jugovzhodne Evrope, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje. Milanović je še poudaril, da sta stabilnost BiH in enakopravnost Hrvatov v tej državi še posebej pomembni za Hrvaško, zato pričakuje več razumevanja in podpore s strani EU kot tudi Nato.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje