Veliko več nezakonitih prehodov meje. Nadzor na meji s Hrvaško za zdaj ostaja

Slovenija 04. Mar 202417:44 1 komentar
državna meja
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

V zadnjih dveh mesecih se je bistveno povečalo število nezakonitih prehodov meje med Hrvaško in Slovenijo, je danes v Bruslju povedal notranji minister Boštjan Poklukar. Prav to je tudi razlog za vzpostavitev izpostav azilnega doma ob meji.

“V zadnjih dveh mesecih je bistveno višje število nezakonitih vstopov v Republiko Slovenijo. Torej v tem trenutku ne morem govoriti o tem, da bi notranji nadzor opustili, predvsem iz naslova nevarnosti terorizma,” je glede začasnega nadzora na meji s Hrvaško dejal Boštjan Poklukar. Pri tem je izpostavil konflikt v Gazi, omenil pa je tudi rusko agresijo na Ukrajino.

Slovenija je začasni nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko uvedla oktobra lani, ko je to na meji s Slovenijo storila tudi Italija. Kot razlog so v Rimu in v Ljubljani navedli povečano teroristično nevarnost v Evropi, nadzor sta obe državi podaljšali do junija.

Policija je sicer januarja obravnavala 3430 nezakonitih prehodov državne meje, medtem ko jih je v enakem obdobju lani 2573. Najbolj je bila obremenjena novomeška policijska uprava, kjer so beležili 82 odstotkov vseh nedovoljenih prehodov meje, in sicer 2813. Povečano število nezakonitih vstopov tujcev sicer po Poklukarjevih beležijo vse države na zahodnobalkanski migracijski poti, saj je ta “izredno aktivna”.

Nadzor na mejnem prehodu Obrežje
Nadzor na mejnem prehodu Obrežje. (Foto: Nik Rovan/BOBO)

Povečanje nezakonitih prehodov meje razlog za začasne azilne domove ob meji

Poudaril je, da je težava še vedno v tem, da pribežniki brez vizumov pridejo v države Zahodnega Balkana in nato nezakonito vstopijo v EU. V pogovorih z ministrskimi kolegi se je zavzel za ukrepanje, spomnil pa je tudi na pobudo, da bi v BiH napotili pripadnike Agencije EU za mejno in obalno stražo (Frontex).

Povečanje nezakonitih prehodov meje v letošnjem letu pa je tudi razlog za vzpostavitev dveh začasnih izpostav azilnega doma na Obrežju in v Središču ob Dravi, je še povedal Poklukar. Kapacitete v Ljubljani in Logatcu so namreč zaradi lanskega povečanja prihodov migrantov prenapolnjene.

Odklonilni odziv lokalnih skupnosti je po njegovih besedah pričakovan, saj si azilnih kapacitet ne želi nihče. “To nekje mora biti in vlada je sprejela ta sklep,” je bil odločen minister. Poudaril je, da bo policija v okolici izpostav azilnega doma zagotovila varnost vsem prebivalcem.

Vlada je v četrtek sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizirata izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi. V ta namen naj bi uredili začasne nujne objekte za čas trajanja višje sile, vendar največ za tri leta. V občinah Brežice in Središče ob Dravi so danes izrazili presenečenje nad to odločitvijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje