Slovenija uvaja notranji nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko

arbitraža meja
PROFIMEDIA

Italija bo zaradi nevarnosti terorizma uvedla notranji nadzor na meji s Slovenijo. Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je o nameri že obvestil slovenskega kolega Boštjana Poklukarja. Slovenska vlada po neuradnih informacijah N1 nad odločitvijo Italije ni presenečena. To se je pričakovalo že nekaj mesecev, pravijo viri N1, a sprva zaradi povečanih migracijskih tokov, zdaj pa zlasti zaradi povečane grožnje terorizma, ki je posledica spopadov na Bližnjem vzhodu. Slovenija naj bi zato po informacijah N1 prav tako uvedla notranji nadzor, in sicer na meji s Hrvaško in Madžarsko. O tem bo slovenska vlada obvestila tudi Evropsko komisijo. Razlog pa je enak kot v Italiji: poslabšanje varnostnih razmer po eskalaciji na Bližnjem vzhodu in preprečevanje terorizma. Vlada naj bi o tem odločala v četrtek.

Danes je odjeknila novica, da bo Italija zaradi nevarnosti terorizma uvedla notranji nadzor na meji s Slovenijo. Italijanski notranji minister je o tem že obvestil slovenskega notranjega ministra Boštjana Poklukarja v telefonskem pogovoru v torek zvečer.

Po tej odločitvi Italije se bo za uvedbo notranjega nadzora po informacijah N1 odločila tudi Slovenija, in sicer na meji s Hrvaško in Madžarsko. O tem bo vlada obvestila tudi Evropsko komisijo. Uradne potrditve o tem še ni, a po dostopnih neuradnih informacijah N1 je razlog za uvedbo notranjega nadzora v Sloveniji enak kot v Italiji: poslabšanje varnostnih razmer po eskalaciji na Bližnjem vzhodu in preprečevanje terorizma.

Notranji nadzor Slovenije bo, tako kot v Italiji, trajal največ dva meseca, pravijo viri N1. Vlada pa naj bi o tem odločala v četrtek.

Naslednji teden naj bi se notranji ministri Slovenije, Italije in Hrvaške sestali v Trstu, eden od problemov, ki visi v zraku, pa je po informacijah N1 tudi hrvaško vztrajanje pri tem, da Hrvaška na schengenski meji ne želi prisotnosti enot Frontexa. K temu Slovenija Hrvaško poziva že več mesecev, a neuspešno.

Slovenija in Italija sta Hrvaško, ki je v Schengen vstopila pred manj kot letom dni, večkrat opozarjali, da mora bolje varovati schengensko mejo, zlasti mejo z Bosno in Hercegovino, Srbijo in Črno Goro, in sicer zaradi nezakonitih migracij. Hrvaški je bila pri tem večkrat ponujena tudi pomoč, tudi v obliki mešanih patrulj, a je Zagreb vsakršno pomoč vztrajno zavračal.

Slovenija bo, kot rečeno, o uvedbi notranjega nadzora na meji s Hrvaško in Madžarsko obvestila Evropsko komisijo, država mora Komisiji sporočiti tudi, na katerih mejnih prehodih bo možen nadzorovan vstop v državo. Z uvedbo notranjega nadzora pa naj bi si Slovenija obetala tudi zmanjšanje števila migrantov oziroma nedovoljenih prehodov meje.

Slovenski in italijanski notranji minister sta se, pravijo na slovenskem notranjem ministrstvu, strinjala, “da je lahko zahodnobalkanska pot, ki jo tesno spremljajo tako slovenske kot italijanske varnostne službe, privlačen koridor za potencialno radikalizacijo”. Dodali so, da je minister Poklukar poudaril nujnost začasnosti in sorazmernosti tega ukrepa, italijanskega kolega pa je pozval, da morajo biti ukrepi sorazmerni in prijazni do slovenskih državljanov.

V luči nedavnih terorističnih napadov v Franciji in Belgiji so se še nekatere države odločile za uvedbo nadzorov na mejnih prehodih. Tako je Avstrija prav danes uvedla nadzor na meji s Češko, Nemčija pa je zaradi vse večjega migracijskega pritiska uvedla nadzore na mejah s Češko, Poljsko in Švico. Danes je zavladal preplah v Franciji, zaradi grožnje z napadom so evakuirali šest francoskih letališč. Avstrija pa je zaradi nevarnosti terorizma zvišala stopnjo pripravljenosti.

Ministra sta se dogovorila, da se bosta o podrobnostih pogovorila tudi generalna direktorja obeh policij, da se dogovorita, kako in kje se bo ukrep izvajal. “Slovenska policija intenzivno spremlja in z namenom zagotavljanja varnosti vseh prebivalcev Slovenije ustrezno prilagaja ukrepe,” so še dodali na MNZ.