Visokošolski sindikat pričakuje dvig plač za sedem razredov

Slovenija 30. Jan 202319:30 6 komentarjev
fakulteta, profesor, predavalanica, visoko šolstvo, študent
Žiga Živulović, Bobo

Predstavniki visokošolskega sindikata in pristojnega ministrstva so danes nadaljevali pogajanja za razrešitev stavkovnih zahtev. Predsednik sindikata Gorazd Kovačič pravi, da pričakujejo linearen dvig plač za sedem razredov, tako za visokošolske učitelje kot za ostale zaposlene na fakultetah.

Po besedah predsednika visokošolskega sindikata Gorazda Kovačiča pričakujejo linearen dvig plač za sedem plačnih razredov tako za visokošolske učitelje kot za ostale zaposlene na fakultetah. Poudarja, da so bili visokošolski učitelji uvrščeni v primerljive plačne razrede z zdravniki, kar pa se je z leti zaradi višanja plač zdravnikom porušilo. Zato zdaj pričakujejo dvig plač za sedem razredom vsem visokošolskim učiteljem, pa tudi na ostalih delovnih mestih in v plačni skupini J. “Prepričani smo, da morajo razmerja med nami ostati taka, kot so. To velja tako za pedagoške delavce kot za druge zaposlene,” je za N1 še povedal Kovačič.

Pogajanj o tej zahtevi sicer danes še niso začeli. Kot je Kovačič povedal za STA, jim je vladna stran pojasnila, da bodo izhodišča za reformo plačnega sistema v javnem sektorju najprej obravnavali na koalicijskem vrhu, ki bo v sredo na Brdu pri Kranju. Do koalicijsko usklajenih izhodišč se bo morala nato opredeliti še vlada, za tem pa bo vladna pogajalska skupina z izhodišči seznanila reprezentativne sindikate javnega sektorja.

Zato je pričakovati, da bodo vsebinska pogajanja lahko sledila tej skupni predstavitvi. Pogajanja za razrešitev stavkovnih zahtev Visokošolskega sindikata Slovenije in ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije se bodo sicer nadaljevala prihodnji ponedeljek.

Vlada sprožila plaz zahtev

Vlada je sicer danes določila besedilo predloga zakona, s katerim bodo uredili začasni dodatek k plačam sodnikov in državnih tožilcev. Ti bodo, ne glede na položaj in višino osnovne plače, od 1. januarja in najdlje do konca leta 2023 prejemali mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto. Napoved posebnega dodatka k plačam pravosodnih funkcionarjev je sprožila val zahtev po višjih plačah tudi v drugih skupinah javnega sektorja. Sindikati vladi očitajo privilegirano obravnavo nekaterih poklicnih skupin, kar pa ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik zavrača. Po njenih besedah gre pri pravosodnih funkcionarjih za interventni ukrep do plačne reforme, s katerim na nek način odpravljajo neustavno stanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje