Hevka sprva ostal brez razrešnice za lani, par ur kasneje predčasno razrešen

Gospodarstvo 23. Mar 202316:40 > 21:35 2 komentarja
Pavle Hevka
Pavle Hevka (Foto: Žiga Živulović jr./ BOBO)

Vlada je na četrtkovi redni seji obravnavala letno poročilo družbe 2TDK. Sprejela je sklep, da upravi, ki jo vodi Pavle Hevka, in nadzornemu svetu družbe, ki mu predseduje Hilda Pipan, ne bo podelila razrešnice. V večernih urah so nato iz 2TDK sporočili, da je nadzorni svet predčasno odpoklical poslovodstvo.

Vlada je na redni seji obravnavala letno poročilo družbe 2TDK, ki bdi nad projektom drugi tir Divača-Koper, in sklenila, da upravi in nadzornikom ne podeli razrešnice za poslovno leto 2021. “Uprava, ki jo vodi Pavle Hevka, in nadzorni svet, ki mu predseduje Hilda Pipan, razrešnice za poslovno leto 2021 ne bosta prejela, dokler družba ne razjasni okoliščin v zvezi z odstopom od časovnice izvajanja projekta drugi tir Divača-Koper in investicijske vrednosti projekta, vključno z odločitvijo o znižanju rezerv, kot sta bili določeni v investicijskem programu,” so pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje.

Zvečer pa so iz 2TDK sporočili, da je nadzorni svet družbe predčasno odpoklical poslovodstvo in imenoval novo. Novi generalni direktor je namesto Hevke postal Matej Oset, na mestu direktorja pa je Boža Emeršiča zamenjal Marko Brezigar.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je prejšnji mesec dejala, da je zadovoljna s potekom dobro milijardo evrov vrednega projekta, ki je trenutno največji infrastrukturni projekt v Sloveniji. A obenem usmerila tudi nekaj puščic, ki so – tako se je zdelo – letele predvsem proti vodstvu državnega projektnega podjetja 2TDK s Hevko na čelu ter tudi prejšnji vladi.

Kaj je odneslo Hevko?

Eden od razlogov za nezadovoljstvo ministrice Bratušek je zamik časovnice. Vlada ima že od začetka leta na mizi predlagano novelacijo investicijskega programa. Ta predvideva 9,3-odstotno podražitev projekta in tudi spremembo časovnice; in sicer bi 27-kilometrsko železniško povezavo gradili pol leta dlje.

Konec gradbenih del je tako skladno s predlagano novelacijo predviden sredi leta 2026. Vlada je v začetku februarja na seji že obravnavala prenovljen načrt, a je razpravo prekinila in 2TDK naročila, da najde način, da se časovnica spet naravna na konec leta 2025. Do danes načrta še niso ponovno obravnavali.

Drugi razlog pa je zmanjšanje postavke rezerve v finančni konstrukciji projekta. Bratušek se jezi nad potezo prejšnje vlade, ki je zmanjšala postavko ‘rezerve za nepredvidene izdatke’ z 10 na 4 odstotke celotnih stroškov izvedbenih del in storitev oziroma z okoli 100 na 30 milijonov evrov, kar je ministrica prejšnji mesec označila za “populistično, neodgovorno” potezo. Vlada je od 2TDK zahtevala pojasnila, zakaj je do tega prišlo. Tudi to je verjetno pripomoglo k odločitvi o razrešitvi Hevke.

N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje