Vlada namerava podaljšati nadzor na meji še za pol leta

Slovenija 16. Nov 202310:03 > 15:25 7 komentarjev
slovenija je podaljšala nadzor na meji
Prizor s slovensko-hrvaške državne meje. (Foto: PROFIMEDIA)

Vlada je danes razpravljala o predlogu podaljšanja nadzora na meji s Hrvaško in Madžarsko po 21. decembru za šest mesecev. Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve je naložila, naj pristojne evropske institucije in ostale države članice obvesti o svoji nameri.

Slab mesec po tem, ko je Slovenija uvedla poostren nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, je policija predlagala podaljšanje nadzora na mejah še za 20 dni. Na današnji seji vlade so ta predlog policije potrdili, nadzor na mejah bo tako vzpostavljen vsaj do 21. decembra.

Kot je v torek pojasnil direktor Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin, pa je treba po 21. decembru za podaljšanje nadzora pripraviti drugo pravno podlago.

Na današnji seji vlade so tako odločali o predlogu, da z 21. decembrom nadzor na meji z državama podaljšajo še za dodatnih šest mesecev. Ta predlog so po informacijah N1 dodali na dnevni red.

Polletno podaljšanje je v izjavi medijem potrdil tudi notranji minister Boštjan Poklukar. “Upam da bomo zaradi zmanjšanja stopnje teroristične ogroženosti ta ukrep lahko odpravili, vendar v tem trenutku delamo vse za varnost Slovenije,” je dejal. Obmejno prebivalstvo ukrepa nadzora meje ne bo čutilo. “Ne želimo si dolgih kolon in zaustavitve pretočnosti na nekdanjih mejnih prehodih,” je zagotovil.

Glede italijanskega nadzora meje je povedal, da mu je italijanski kolega neformalno dejal, da razmišljajo o podaljšanju nadzora še za pol leta, vendar si obe državi prizadevata, da obmejno prebivalstvo ukrepa ne bi občutilo.

Ministrstvo mora o nameri obvestiti članice EU in Evropsko komisijo

Vlada je po seznanitvi z razlogi za uvedbo začasnega ponovnega nadzora za obdobje šestih mesecev, in sicer z 22. decembrom, naložila zunanjemu ministrstvu, da o nameravani uvedbi začasnega ponovnega nadzora obvesti države članice Evropske unije (EU) in Evropsko komisijo.

O predlogu za podaljšanje nadzora na mejah je sicer prvi poročal portal 24ur.com.

Letos so do 13. novembra policisti sicer obravnavali 52.506 nedovoljenih prehodov na mejah, predvsem državljanov Afganistana, Maroka, Pakistana, Bangladeša in Rusije. “Dobrih 50 tisoč prehodov je bilo na meji s Hrvaško,” je dejal. Precejšnji porast prihodov so zaznali v poletnih mesecih od julija do septembra. Oktobra so se razmere nekoliko umirile, je v torek povedal Gašperlin in opozoril, da so številke še vedno visoke – približno tisoč nedovoljenih prestopov na teden.

Kot smo pisali, je Slovenija ta ukrep uvedla 21. oktobra. To se je zgodilo po odločitvi Italije o nadzoru na slovenski meji. Podobno kot Italija je tudi Slovenija med razlogi za odločitev o začasni ponovni uvedbi nadzora navedla grožnje javnemu redu in notranji varnosti v EU, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter preprečevanje terorizma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje