Slovenija zaradi terorizma dvignila oceno ogroženosti

andrej benedejčič
Borut Živulović/BOBO

Ocena ogroženosti zaradi terorizma se je v Sloveniji z nizke dvignila na srednjo, je za N1 povedal državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Andrej Benedejčič. Medresorska delovna skupina za protiterorizem je namreč na današnji seji ugotovila, da gre po zadnjih dogodkih za tretjo stopnjo ogroženosti na petstopenjski lestvici – doslej je v Sloveniji veljala druga stopnja ogroženosti.

Italija bo zaradi nevarnosti terorizma uvedla notranji nadzor na meji s Slovenijo, so sporočili z notranjega ministrstva. Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je o nameri že obvestil slovenskega kolega Boštjana Poklukarja, bistvo začasnega ukrepa pa je preprečevanje terorizma in organiziranega kriminala. Po zanesljivih informacijah N1 bo zdaj enako na meji s Hrvaško in Madžarsko storila Slovenija. Ta nadzor naj bi, tako kot Italijanski, trajal dva meseca.

Danes se je sestala medresorska delovna skupina za protiterorizem. Kot nam je povedal državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Andrej Benedejčič, so zaradi ogroženosti zaradi terorizma oceno ogroženosti v Sloveniji z nizke dvignili na srednjo. Tako so zaradi zadnjih dogodkov stopnjo ogroženosti na petstopenjski lestvici z druge dvignili na tretjo stopnjo.

Na vprašanje, ali se bo sestal Svet za nacionalno varnost (SNAV), je Benedejčič odgovoril, da je nacionalnovarnostne vidike bližnjevzhodne krize že v ponedeljek obravnaval sekretariat SNAV, zato trenutno potrebe po sestanku SNAV ni. “Vseeno pa je zaradi zaostrenih razmer v tujini in potencialnih tveganj razumljiva uvedba določenih preventivnih varnostnih oziroma zaščitnih ukrepov,” je dodal Benedejčič.

Danes se je sicer sestala tudi parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) in se seznanila z oceno varnostne ogroženosti “ob morebitnih protiizraelskih protestih v Republiki Sloveniji” ter z aktivnostmi nadzorovanih služb v zvezi s tem, so sporočili iz državnega zbora.

Seje so se udeležili direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Joško Kadivnik, generalni direktor policije Senad Jušić ter pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije, ki so tekom razprave podali pojasnila in odgovarjali na vprašanja članov komisije, ki ji predseduje Janez Žakelj (NSi).

V četrtek popoldne je sicer na ljubljanskem Trgu republike napovedan shod v podporo Palestini.

V luči nekaterih navedb na družbenih medijih, da je shod namenjen izkazovanju podpore oboroženi organizaciji Hamas in antisemitizmu, so organizatorji iz Gibanja za pravice Palestincev v ponedeljek prek Facebooka sporočili, da želijo tovrstne navedbe jasno zanikati. “Kot smo že zapisali na vabilu za shod, vsaka človeška žrtev je preveč, ne glede na to, ali je palestinska ali izraelska. Smo proti stopnjevanju nasilja in novim žrtvam, svoje nasprotovanje nasilju pa želimo javno izraziti na shodu,” so dodali.

Kot so za N1 potrdili na Policijski upravi Ljubljana, je shod prijavljen, policija pa je tako kot pred vsakim protestom opravila oceno tveganja.

Na policijo smo naslovili vprašanje, ali bo v četrtek zaradi uvajanja nadzorov na južni in vzhodni meji ter ob nedavnih terorističnih napadih po Evropi kakorkoli drugače spremljala situacijo na shodu in širše po prestolnici. Kakšne bodo aktivnosti policije, ne razkrivajo, so pa poudarili, da bo na terenu zadostno število policistov.