Kandidata za evropska tožilca: Vlada zavlačuje pod pretvezo reševanja

Slovenija 08. Okt 202112:25 > 12:53 1 komentar
Matej Oštir in Tanja Frank Eler
STA

Vlada ravna v nasprotju s temeljnimi načeli pravne države in delitve oblasti, pravita Matej Oštir in Tanja Frank Eler, ki ju vlada kljub predlogu državnotožilskega sveta ne želi nominirati za evropska delegirana tožilca. Ocenjujeta, da se vlada samo pretvarja, da želi rešiti situacijo, v resnici pa zavlačuje.

Na včerajšnje vladno sporočilo, da ne bo izvršila sodbe upravnega sodišča glede evropskih delegiranih tožilcev, sta se danes odzvala tožilca Matej Ošir in Tanja Frank Eler, ki sta sprožila tožbo pred upravnim sodiščem. Njiju je namreč državnotožilski svet (DTS) vladi predlagal za evropska delegirana tožilca.  Vlada pa je 27. maja postopek razveljavila.

V nasprotju s temeljnimi načeli pravne države

Upravno sodišče je v torek vladni sklep o razveljaviti odpravilo ter vladi naložilo, naj odloča ponovno in da naj tokrat odločitev obrazloži. Vlada je včeraj sporočila, da tega ne more storiti. Situacijo namerava “reševati” z novim, še tretjim pozivom k vložitvi kandidatur.

“Dejstvo, da se je vlada zavestno odločila, da ne bo spoštovala pravnomočne sodbe, za naju predstavlja ravnanje v nasprotju s temeljnimi načeli pravne države in delitve oblasti,” sta v skupnem sporočilu za javnost zapisala Oštir in Frank Eler.

“Takšna odločitev vlade, ki si očitno ne želi imenovanja delegiranih evropskih tožilcev, pomeni nadaljnje zavlačevanje pod pretvezo reševanja situacije,” sta dodala.

Neprimerna vladna argumentacija

Kot je vlada pojasnjevala javnosti in upravnemu sodišču, je bil problem z prvim pozivom za evropske delegirane tožilce v tem, da DTS ni dal na razpolago vsaj treh kandidatov za posamezno razpisano mesto, torej skupaj šest, kot naj bi določala 71. č in 71. d člen zakona o državnem tožilstvu.

Na razpis, ki ga je vlada razveljavila 27. maja, so se prijavili štirje kandidati. To po pojasnilih vlade pomeni, da DTS ni izpeljal zakonitega postopka. Zato je vlada javni poziv štela za neuspešnega ter objavila novega.

S predlogom DTS, ki ga je vladi poslalo ministrstvo za pravosodje, se zato vlada, kot pravi, sploh ni seznanila. Ministrstvo za pravosodje je 9. julija objavilo nov poziv. Na ta drugi poziv sta se prijavila samo Oštir in Frank Eler. Ker sta se prijavila, sta po besedah vlade pokazala, da se tudi onadva strinjata s stališčem, da je postopek, ki je sledil prvemu javnemu razpisu, končan.

“Neprimerno se nama zdi tudi sklicevanje vlade na najino prijavo na drugi razpis, sploh ob dejstvu, da že od vsega začetka zatrjujeva, da je bil prvi razpis nezakonito ustavljen s strani Vlade, pri čemer sva pred Upravnim sodišče vložila tudi dve tožbi,” sta danes še zapisala Oštir in Frank Eler.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje