Vlada želi prepovedati obsežen fracking, Levica poziva k popolni prepovedi

Slovenija 12. Jan 202209:48 > 13:31 0 komentarjev
Fracking
PROFIMEDIA

Vlada je na torkovi dopisni seji sprejela predlog novele zakona o rudarstvu. Med rešitvami v zakonu je tudi "prepoved obsežnega hidravličnega lomljenja", so po dopisni seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Predlog tudi na novo opredeljuje vlogo Geološkega zavoda Slovenije v postopkih prostorskega načrtovanja. V Levici ponovno se še naprej zavzemajo za prepoved vseh oblik frackinga.

Vlada je na torkovi dopisni seji sprejela predlog novele zakona o rudarstvu. Kot navaja predlog zakona, objavljen na spletnih straneh DZ, bi bilo v skladu z njim prepovedano izkoriščanje ogljikovodikov z obsežnim hidravličnim lomljenjem. Bi pa bilo mogoče pridobiti rudarsko pravico za izkoriščanje, ki vključuje tehnologijo hidravličnega lomljenja pod mejo obsežnega hidravličnega lomljenja.

To pravico bi bilo mogoče pridobiti pod vrsto pogojev. Tako bi se lahko v vrtino vtiskalo manj kot 1000 kubičnih metrov vode na fazo lomljenja oziroma manj kot 10.000 kubičnih metrov vode v celotnem postopku, znane in v Sloveniji dovoljene pa bi morale biti vse sestavine, ki se za namen hidravličnega lomljenja dodajajo vodi.

Pristojnost nosilca urejanja se prenaša na Geološki zavod

Vrtina, preko katere se bi izvajalo lomljenje, bi morala biti locirana, konstruirana in testirana na tesnost tako, da ne bi moglo priti do iztekanja ogljikovodikov ali onesnaževal na površino in njihovega izliva v tla oz. vode ali prehajanja v zrak. Zagotovljeno bi moralo biti tudi ustrezno ravnanje z onesnaževali, onemogočen bi moral biti izliv ogljikovodikov in onesnaževal v vodonosnike.

Predlagan pogoj je tudi, da se s hidravličnim lomljenjem ne povzroči stika različnih vodonosnikov ali mešanja fluidov v različnih geoloških plasteh, da se vrtanje izvaja z navpičnimi vrtinami z odklonom vrtine od vertikale do 10 stopinj ter da ne nastane škoda za druge dejavnosti v okolici vrtine.

Z novelo se prenaša pristojnosti nosilca urejanja prostora za prostorsko načrtovanje na lokalnem nivoju z ministrstva, pristojnega za rudarstvo, na Geološki zavod Slovenije.

Dodatno urejeno upravljanje z mineralnimi surovinami

Zaradi napredka na področju računalništva sta na novo opredeljena pojem in vsebina rudarske knjige, dodana je možnost vključitve različnih evidenc ter različnih aplikacij za pomoč pri vlaganju vlog, priglasitvi osnov za odmero rudarske koncesnine in sredstev za sanacijo, poročanju o zalogah in virih in podobno.

Dodatno so urejena tudi vprašanja, ki se nanašajo na upravljanje z mineralnimi surovinami, dana je podlaga za podaljšanje obstoječih rudarskih pravic v posebnih primerih.

Na novo je reguliran tudi postopek opustitve izkoriščanja, dodana je možnost začasnega ali trajnega deponiranja viškov mineralne surovine pri izvajanju državnih projektov, dodatno je urejeno področje inšpekcijskega nadzora, uvedene so podlage za učinkovitejše ukrepanje v primerih nelegalnih kopov in drugo, so še navedli na vladi.

Med rešitvami so tudi določitev nadomestila za pridobljeno mineralno surovino za zavezanca sanacije nelegalnega kopa, bolj jasna ureditve nekaterih vprašanj v zvezi z ugasnitvijo rudarske pravice, bolj jasna ureditev pridobivanja mineralnih surovin ob izvajanju gradbenih del in opredelitev posebnosti pri izvedbi državnih projektov ter poenostavitev in do-regulacija popolne in trajne opustitve izvajanja rudarskih del.

Levica ponovno poziva k prepovedi vseh oblik frackinga

Stranka Levica se je ponovno izrekla za zakonsko prepoved vseh oblik frackinga in poudardili, da varnega frackinga ni, poudarjajo v Levici.

V Levici so se na predlog odzvali z oceno, da želi vlada Janeza Janše s predlogom zakona sicer zakonsko prepovedati hidravlično lomljenje oz. fracking, hkrati pa omogočiti britanski korporaciji Ascent Resources, da nadaljuje črpanje plina v Petišovcih, ker naj bi šlo za manjši poseg v okolje.

“Potem ko je v PKP9 skrila predlog za podaljšanje sklepanja pogodb s koncesionarji za leto in pol, kar pomeni, da bi korporacija Ascent Resources imela dovolj časa, da dobi vsa potrebna soglasja in prične s frackingom v Petišovcih pridobivati zemeljski plin, z včerajšnjo potezo vlada še enkrat kaže svoj pravi obraz, namreč da ji ni mar za državo, ljudi in okolje, ampak da jo zanima le umazani posel,” navajajo v Levici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!