V četrtek tudi za tranzitne potnike za vstop v Slovenijo obvezen PCT

Koronavirus 13. Jul 202113:31 > 16. Jul 2021 19:00 1 komentar
PCT meja
BOBO

Vlada je izdala odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19. Odlok je začel veljati 11. julija in bo v veljavi do vključno 23. julija 2021, uporabljati pa se bo začel v četrtek, 15. julija. Prevozniki sicer, v kolikor ne bo omogočen nemoten prehod, grozijo z blokado meje na šentiljskem mejnem prehodu.

Z novim odlokom, ki bo v veljavo stopil v četrtek, 15. julija, se ukinjajo seznami držav in izenačujejo pogoji za vstop v Slovenijo. Od zdaj bo za vse veljal pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni ali testirani), so sporočili policisti.

Enak pogoj bo veljal tudi za potnike v tranzitu skozi Slovenijo v drugo državo ter za mednarodni tovorni in potniški promet. Kot dokazila štejejo evropsko digitalno covidno potrdilo ali digitalno covidno potrdilo tretje države.

Med izjemami, ki lahko v državo vstopijo brez ustreznih potrdil, štejejo le dvolastniki in otroci, mlajši od 15 let, če so v spremstvu starša ali skrbnika. Le ti izjemi lahko prečkata slovensko mejo brez izpolnjenih pogojev PCT in pri tem nista napoteni v karanteno.

Ključne novosti so:

 • ukinitev seznama držav
 • izenačujejo se pogoji za vstop v Slovenijo
 • kot dokazilo velja evropsko digitalno covidno potrdilo ali digitalno covidno potrdilo tretje države
 • ostajata le dve izjemi, in sicer dvolastniki in otroci, mlajši od 15 let

Pogoji za vstop v Slovenijo

V Slovenijo lahko vstopi oseba, ki izpolni enega od osmih zahtevanih pogojev, ki so jih zapisali na spletni strani ministrstva za notranje zadeve.

 1. Ob prehodu meje predloži negativni rezultat PCR-testa, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa.
 2. Predloži negativni rezultat HAG-testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.
 3. Ima potrdilo o prebolelosti, torej bodisi dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od deset dni, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela koronavirusno bolezen in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.
 4. Predloži potrdilo o cepljenju, s katerim potrjuje, da je od drugega odmerka cepiva proizvajalca Pfizer minilo najmanj sedem dni, od drugega odmerka cepiva Moderne najmanj 14 dni, od prvega odmerka AstraZenece najmanj 21 dni in od prvega odmerka cepiva Janssen najmanj 14 dni.
 5. Ima potrdilo o cepljenju za prebolevnike, ki vključuje potrdilo o prebolelosti in dokazilo, da je bila oseba v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega rezultata PCR-testa cepljena z enim odmerkom cepiva.
 6. Predloži evropsko digitalno covidno potrdilo v digitalni ali papirni obliki, opremljeno s QR kodo.
 7. Digitalno covidno potrdilo tretje države v digitalni ali papirni obliki, prav tako opremljeno s QR kodo.
 8. Če je oseba cepljena s kombinacijo dveh različnih cepiv, se zaščita vzpostavi po preteku časa od prejema drugega odmerka posamezne vrste cepiva.

Če oseba ne predloži enega od zgoraj navedenih dokazil, se jo ob prehodu meje napoti v karanteno na domu za deset dni. Če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v Slovenijo dovoli in se ga napoti v karanteno na domu za deset dni le, če dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer se mu vstop v Slovenijo prepove.

[NOVI POGOJI ZA TRANZIT ČEZ SLOVENIJO] ❗️‼️ Vozniki in potniki, še posebej pa šoferji tovornjakov ??, pozor! ? Od…

Posted by Slovenska policija / The Slovenian police on Monday, July 12, 2021

Klobasa: Na meji naj bodo mobilne enote

Andrej Klobasa, član Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije, opozarja na morebitno gnečo na mejah, ki bi lahko nastala zaradi novega pogoja PCT.

Kot pravi, bi morala država na mejne prehode postaviti mobilne enote, s pomočjo katerih bi ljudem v tranzitu omogočili testiranje oziroma cepljenje. “Tujih državljanov v tranzitu verjetno ne bodo cepili, saj niso naši. Torej naj bo na lokaciji ekipa, ki bo izvajala hitre antigenske (HAG) teste,” poziva Klobasa in ob tem dodaja, naj tuji državljani HAG-testiranje plačajo, za slovenske državljane pa predlaga, naj bo testiranje na voljo brezplačno.

Klobasa pristojne poziva, naj se na nov režim na meji ne pripravljajo zadnji dan, torej v sredo popoldne. Takrat se namreč lahko zgodi, da bodo že ob polnoči, ko bo pogoj tudi uradno stopil v veljavo, nastale težave.

“Te dni sem dobil veliko klicev drugih prevoznikov in podjetij. Če ne bo poskrbljeno za nemoteno potekanje prometa, med prevozniki že obstaja dogovor, da bodo na mariborskem mejnem prehodu Šentilj blokirali promet, in tako niti osebna vozila ne bodo prišla čez,” izpostavlja. “Spoštujem vlado, ampak tudi ona nas mora spoštovati,” še pravi Klobasa.

Andrej Klobasa
Bor Slana/Bobo

**

V prvotni verziji tega članka je pisalo, da je Andrej Klobasa član upravnega odbora Sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, a kot so sporočili iz Sekcije za promet to ne drži. Prav tako dodajajo, da sami niso sprejeli nobenega sklepa o blokadi mejnega prehoda Šentilj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje