Za generalno državno odvetnico imenovana Ana Kerševan

Slovenija 22. Sep 202214:17 2 komentarja
Dominika Švarc Pipan
Borut Živulović /BOBO (Dominika Švarc Pipan)

Potem ko je Golobova vlada julija zavrnila ponovno imenovanje Jurija Groznika za generalnega državnega odvetnika, je danes na to mesto imenovala Ano Kerševan. Ta je sicer že zaposlena na državnem odvetništvu.

Kot smo poročali prejšnji teden, je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan po opravljenih pogovorih s kandidati za položaj generalnega državnega odvetnika kot najprimernejšo za to mesto ocenila višjo državno odvetnico Ano Kerševan. Potem ko ji je v začetku tega tedna zeleno luč prižgala komisija za presojo ustreznosti kandidatov, je vlada danes Ano Kerševan že imenovala za generalno državno odvetnico. Juriju Grozniku namreč mandat na čelu državnega odvetništva poteče 26. septembra.

Ana Kerševan je doslej delala na svetovalno-analitičnem oddelku državnega odvetništva. Ta oddelek na zahtevo državnega organa oblikuje pravna mnenja, povezana z varstvom premoženjskih in drugih pravic ter interesov Republike Slovenije, pa tudi predhodna mnenja državnim organom v zadevah, v katerih je vrednost predmeta več kot sto tisoč evrov.

Na ponovljeni razpis za generalnega državnega odvetnika, ki je bil objavljen konec julija, se je sicer prijavilo sedem oseb. Pet od njih je že sedaj zaposlenih na državnem odvetništvu, od zunanjih kandidatov pa sta se prijavili svetovalka predsednika vrhovnega sodišča Tina Brecelj in odvetnica Barbara Piano.

Za ponovitev razpisa se je Švarc Pipan odločila, potem ko je Golobova vlada soglasno zavrnila ponovno imenovanje Jurija Groznika za generalnega državnega odvetnika. Kot razlog za zavrnitev je navedla njegovo vlogo pri vlaganju odškodninskih tožb proti protestnikom v času tretje Janševe vlade. Groznika je sicer izmed štirih prijavljenih na prvi razpis izbral še nekdanji pravosodni minister Marjan Dikaučič, vendar njegovega predloga prejšnja vlada ni obravnavala – nasprotoval naj bi mu takratni premier Janez Janša.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje