Vodstvo RTVS: Oddaja Studio City ni oddaja zgolj enega posameznika

Slovenija 06. Maj 202212:47 > 13:10 15 komentarjev
Oddaja Tarča, RTV
Žiga Živulović jr./BOBO

Vodstvo RTV Slovenija obžaluje "način in raven komunikacije sindikata, ki se v povezavi z oddajo Studio City v zadnjem času pojavlja v javnosti". "Voditelji oddaj RTV Slovenija pomembno prispevajo k prepoznavnosti oddaje, vendar pa vodenje konkretne oddaje ni, niti nikoli ni bila, individualna pravica posameznika na javnem mediju, kot je RTV Slovenija," so ob tem še zapisali na RTV Slovenija.

V Sindikatu novinarjev Slovenije so včeraj sporočili, da zahtevajo vrnitev oddaje Studio City na Televiziji Slovenija (TVS) z Marcelom Štefančičem kot voditeljem. Na vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so zato naslovili javno pismo, s katerim zahtevajo, da nemudoma preneha s pritiski na ekipo ustvarjalcev Studia City. Vodstvo RTVS je danes v odzivu zapisalo, da obžalujejo način in raven komunikacije sindikata, ki se v povezavi z oddajo Studio City v zadnjem času pojavlja v javnosti.

“Očitke o pritiskih na ustvarjalce oddaje Studio City vodstvo RTV Slovenija najostreje zavrača in hkrati obžaluje, da se sindikat ni odločil za neposredni dialog z vodstvom, ampak se je nemudoma obrnil k javnosti. Tovrsten način komunikacije je nedopusten, ima pridih javnega obračunavanja, z njim pa je bil tudi okrnjen in oblaten ugled RTV Slovenija. Tak način tudi ne omogoča konstruktivnega dialoga,” je vodstvo RTVS zapisalo v odzivu.

Ob tem so poudarili, da je vodstvo v neposredni komunikaciji s sindikatom že odzvalo na javno pismo, ter ga pozvalo, naj očitke tudi konkretno opredmeti, in sicer s podatki kdo, kdaj in na kakšen način naj bi izvajal kakršenkoli pritisk na ekipo ustvarjalcev oddaje Studio City. “Od Sindikata pričakujemo jasna pojasnila in dokazila, ki bodo opravičevala tako grobe obtožbe zoper vodstvo zavoda. V kolikor je prišlo do nedovoljenega pritiska na ustvarjalce Studia City, bomo ustrezno ukrepali, sicer pa pričakujemo opravičilo Sindikata in demantiranje izjav, ki so jih posredovali javnosti,” so dodali.

Marcel Štefančič
Denis Sadiković/N1

Vodstvo RTVS še meni, da je Sindikat z zahtevo po vrnitvi oddaje z dotičnim voditeljem presegel svoje pristojnosti. “Vsebina programa je namreč v celoti v pristojnosti odgovornega urednika, ki zato tudi pred zakonom odgovarja. Zato bi bilo nepredstavljivo, da bi sindikat določal vsebino urednikom, ti pa bi zanjo morali odgovarjati pred javnostjo in zakonom,” so zapisali.

Glede pogodbe z voditeljem oddaje so ponovili, da ta ni bila odpovedana, temveč se mu je iztekla konec marca, vodstvo pa se tudi zaradi žaljivih izjav voditelja za podaljšanje ni odločilo. “Naj osvežimo, med nastopom na javni tribuni smatramo kot posebej žaljive naslednje njegove besede: »J***o več nas je kot njih, njih je samo ene par in vemo točno, kateri so. In ne vem, zakaj se po redakcijah ne usedemo? Zakaj se ne usedemo? In ko pride notri in pove: ‘Goloba ne boste imeli’, mi rečemo: ‘Imeli ga bomo, seveda ga bomo imeli’. Nam je bilo rečeno, da ga ne smemo imeti, pa smo ga imeli. Zakaj ostali tega ne naredite?,” so dodali na RTV Slovenija.

Dodali so, da se oddaja Studio City ponaša s kar 33-letno tradicijo, saj je bila prva oddaja na sporedu 6. julija 1989, vodil pa jo je Tomaž Perovič. “Poleg Bojane Leskovar in Leona Magdalenca sta oddajo v duetu vodila tudi Špela Predan in Bojan Kranjc, kasneje pa sam Kranjc, ki je bil tudi urednik oddaje. V določenem obdobju so se na voditeljskem stolčku menjavali kar trije voditelji, in sicer Bojan Traven, Marcel Štefančič in Saša Šavel, kjer je vsak vodil svoj tematski sklop. Svoj medijski kotiček je imela tudi nekdanja urednica oddaje Kaja Jakopič. Voditelji oddaj RTV Slovenija pomembno prispevajo k prepoznavnosti oddaje, vendar pa vodenje konkretne oddaje ni, niti nikoli ni bila, individualna pravica posameznika na javnem mediju, kot je RTV Slovenija. Oddaja Studio City ni oddaja zgolj enega posameznika, temveč gre za dolgoletno in predano delo številnih ljudi,” so zapisali.

Kot pravijo, vodstvo RTV Slovenija razume, da so nestrinjanja del medsebojne komunikacije, a treba je ohraniti kulturno raven dialoga, predvsem pa si vodstvo prizadeva, da rešitev ne bi najprej iskali na očeh javnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje