Marcel Štefančič: RTV so spremenili v predvolilno orožje, zdaj požigajo mostove

Podkast 04. Maj 202217:05 > 08. Jul 2022 15:56

Marcel Štefančič po 24 letih vodenja kultne oddaje Studio City tega dela ne bo več opravljal. A ne na lastno željo. Kaj se je dogajalo v zakulisju? Danes je bil gost N1 podkasta s Suzano Lovec.

“Spoštovani gospod predsednik, gospoda nadškofa. Tako ti pozdraviš, jaz pa bom rekla: Pozdravljen, Marcel,” je Suzana Lovec začela podkast z Marcelom Štefančičem. On pa: “Tako sem pozdravljal.”

Da Studia City, kot smo ga poznali, ne bo več, je javnost – in Marcel Štefančič – izvedela včeraj, na dan svobode medijev. Oddaja naj bi zdaj dobila nov koncept in novo vizualno podobo, pa tudi novega voditelja ali voditeljico. Da bo to Vida Petrovčič, je vodstvo RTVS danes zanikalo, a po naših informacijah je odgovorna urednica informativnega programa na TV Slovenija Jadranka Rebernik o tem, da bo Studio City vodila Petrovčič, pred tem sama obvestila redakcijo oddaje.

“Mene so očitno odstavili, ne da bi mi to povedali. Po dolgih dnevih, ko se odgovorna urednica ni javljala, so nam povedali, da Studia City ni več, da mene ni več. Nova oddaja se bo začela okoli 30. maja, do takrat pa bodo vrteli retrospektivo oddaje,” je o tem, kako se je vse odvijalo, povedal Štefančič.

Da bodo ukinili Studio City, se sicer govori že od prve oddaje, pred več desetletji, ki je bila posneta eksperimentalno. Takrat so pisali, da je to prva in zadnja oddaja, ko je bilo konec prve sezone, so govorili, da je to prva in zadnja sezona, se spominja gost podkasta. “Že Tomaž Perovič je oddajo začel kot del eksperimentalnega programa. Z njo nihče ni želel imeti dosti opravka. Kljub temu je z leti Studio City dobil ratinge, renome in kultni status. To niso moje zasluge, to so zasluge vseh, ki so sodelovali in šli skozi šolo Studia City. Lahko bi jih naštevala in naštevala.”

In zakaj se je po toliko letih govorjenja o tem, da je to zadnja oddaja, to zares zgodilo prav zdaj? “To vodstvo je izgubilo volitve. To hišo, javno RTV, so preobrazili v orožje za propagandni predvolilni boj, zdaj pa mahajo z repom in poskušajo požgati mostove. Da ukineš oddajo, ki ima takšen rating, je verjetno tudi poslovna napaka. Kaže pa tudi na dobro metaforo Slovenije – da lahko človek, kot je ta ženska (op. a. Jadranka Rebernik), ukine oddajo? /…/ Jaz sem 24 let vodil oddajo in nisem niti enkrat manjkal, tudi z vročino sem hodil vmes ležat za 10 minut, da so me spravili k sebi, potem pa sem šel oddelat naslednji intervju.”

Marcel Štefančič
Denis Sadiković/N1

Kot ocenjuje Štefančič, so se njegovega odstavljanja in demontaže oddaje Studio City lotili blazno nerodno. “Ne počutim se ravno idealno, nisem pa tudi ne vem kako zlomljen. Mi vsi smo takšne stvari malo pričakovali. Studia City niso po naključju ugasnili za dva meseca. Na neki normalni televiziji tega nihče ne počne. Oddaje, ki je med najbolj gledanimi oddajami informativnega programa, nikoli ne ugasneš za dva meseca kar tako. RTV ima tudi drugi program, na tem programu ni bilo ničesar, niti Panorame, ki so jo najavljali. Ta program je bil pripravljen na nas. Z ukinitvijo so torej najavili prihodnost, ki je prišla.”

Štefančič informacij o tem, kdo bo zdaj vodil oddajo Studio City, nima, ve pa, da so vodenje ponujali štirim voditeljem in voditeljicam, a so vsi ponudbo zavrnili. “Hecno je – kdorkoli, samo jaz ne, čeprav sem oddajo vodil 24 let. Meni Studio City ni bil videti kot oddaja, ki bi rabila prenovo.”

Na besede urednice oddaje Alenke Kotnik “Če pade Marcel, pade Studio City. Če pade Studio City, pade javna RTV”, je Štefančič dejal le: “Da. Kaj naj dodam?” Po njegovem mnenju bo RTV sicer o(b)stala, a “vprašanje je, koliko bo javna”.

“V našem interesu je bilo, da oddaja ostane in da oddajo zaščitimo. To vodstvo je Studiu City počelo to, kar je Janševa vlada počela STA. Najprej so začeli s tem, da ne bodo plačevali kolumnistov. Potem so prišli do mene in da mi ne bodo podaljšali pogodbe. V trenutku, ko je Alenka po najinem dogovoru obvestila javnost, da bom oddajo vodil pro bono, dokler se stvari ne uredijo, je zadeva prišla v naslednjo fazo, vse skupaj je postalo histerično,” je o zakulisju dogajanja povedal Štefančič.

Kot pravi, je bil Studio City vedno zgled dobro producirane oddaje. “Nikoli se ni zgodilo, da bi prišlo do nekega poka, padca, nismo imeli tehničnih težav. Tudi ko so prišli novi ljudje, so se hitro utekli, saj smo takšen mehak kolektiv,” pa je dejal o ekipi, ki je ustvarjala oddajo.

Vodstvo RTVS je kot razlog, da je Štefančič ostal brez vodenja oddaje, navedlo njegov nastop na javni tribuni konec marca, ki so ga razumeli kot žaljivega, del javno izrečenega pa kot grožnjo zoper posamezne zaposlene. Štefančič je poudaril, da gre za trganje tega, kar je povedal, iz konteksta in za manipulacijo. “Jaz sem na tej tribuni najprej imel govor, tako kot vsi sodelujoči, potem pa smo tam debatirali. Nekdo iz publike me je vprašal, kaj mislim o tem, kar se dogaja na nacionalni RTV in kaj bi jaz naredil. Rekel sem, da se mi zdi čudno, da je njih samo ene par, nas pa ogromno, in da tistih nekaj par pometa z ostalimi, žalijo, blatijo, odstavljajo … Pa sem rekel, kaj bi jaz naredil – uprite se, recite ne. Jadranka Rebernik je zahtevala, da Roberta Goloba v Studiu City ne gostimo, pa smo rekli ne. In smo Goloba imeli v oddaji. Takrat je bil najvišje pozicioniran politik, na nacionalki pa, kot da ga ni,” je pojasnjeval svoje – za vodstvo RTVS sporne – izjave z javne tribune.

Marcel Štefančič Suzana Lovec
Denis Sadiković/N1

“Zaradi takih stvari, kot se dogajajo zdaj, smo iz Jugoslavije odšli. In da se to dogaja zdaj, leta 2022, je noro,” je o trenutnem stanju duha v državi še dejal Štefančič. Izkoristil je priložnost in se zahvalil vsem, ki so mu javno izrekli podporo. “Podpora vseh vas je neverjetna. Moram reči tako, tudi številni t. i. konservativni desničarji so me poklicali in mi izrazili podporo, tako da ne gre samo za eno stran, ki je nezadovoljna s tem, kaj se je zgodilo,” je Suzani Lovec zaupal v podkastu.

“Stvari na nacionalki so zašle, kot še nikoli”

O strmem padcu Slovenije na indeksu svobode medijev, ki ga pripravlja organizacija Novinarji brez meja, pa je dejal, da je dogajanje v povezavi z mediji pri nas unikatno. “Nikjer, razen morda v vzhodni Evropi in Severni Koreji, stranka nima svojih medijev. Ko začne neka stranka graditi svoj medijski imperij in vmes pride še enkrat ali dvakrat na oblast, se dogaja to, kar se dogaja v Sloveniji. Ob tem lahko samo zardevamo in upamo, da se bo to hitro spremenilo. Čeprav ne vem, kako.”

Slovenija se je na novem indeksu svobode medijev, ki ga pripravlja organizacija Novinarji brez meja, namreč uvrstila na 54. mesto, kar je najslabša uvrstitev naše države doslej. Na lestvici je zdrsnila za 18 mest in se uvrstila v kategorijo “problematičnih” držav. K padcu so močno prispevali tudi politični pritiski na Slovensko tiskovno agencijo (STA) in RTV Slovenija.

Po njegovi oceni so stvari na nacionalni radioteleviziji zašle, zašle kot še nikoli. “Z naskokom so zašle.”

Oddaji Studio City in Marcelu Štefančiču so večkrat očitali tudi levičarstvo. A kot razlaga zdaj že nekdanji voditelj kultne oddaje, so predstavnike SDS in vlade, večkrat vabili v oddajo, pa niso prišli. “SDS je obstoj oddaje dobesedno bojkotiral. Tisti iz SDS, ki so mi takrat o tem govorili, so povedali, da je bil nek dan, ko je Janša prepovedal poslancem, da bi prišli v oddajo. Mislim, da ga je razjezil neki moj tekst o antikomunizmu,” je povedal. “V prvi Janševi vladi so še prihajali, v drugi pa je že veljala ta prepoved. Sicer je zanimivo, da so ministri takrat še prihajali, poslanci SDS pa ne.”

In kaj bo delal zdaj, ko je po 24 letih ostal brez oddaje Studio City? “Jaz sem pisec. Ob ponedeljkih zvečer pa bom vodil Studio City,” je odgovoril Marcel Štefančič. O tem, kje bomo lahko oddajo gledali 9. maja – to, da bo, je Štefančič že napovedal – ni želel izdati več. Kako pa se bo oddaji reklo? “Morda prav tako Studio City,” je pomenljivo namignil.

Celoten pogovor si lahko ogledate na eni od platform, kjer najdete vse podkaste N1 Slovenija – APPLE PODCASTSSPOTIFYSOUNDCLOUDGOOGLE PODCASTSTITCHERCASTBOX in DEEZER.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.